SEGRE

Google i grans tecnològiques dels EUA tallen els seus subministraments a Huawei

La companyia xinesa està considerada el segon venedor de telèfons intel·ligents més gran del món

Google i grans tecnològiques dels EUA tallen els seus subministraments a Huawei

Google i grans tecnològiques dels EUA tallen els seus subministraments a HuaweiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les principals empreses tecnològiques dels Estats Units, entre les que es troba Google, deixaran de vendre components i software al gegant xinès de les telecomunicacions Huawei, en resposta a la directiva del president del país, Donald Trump, segons fonts citades per Bloomberg. Alphabet, l’empresa paraigua de Google, ha decidit tallar els seus subministraments de material informàtic i alguns serveis de programació al gegant xinès de les comunicacions, segons el mateix mitjà, que cita fonts que van demanar l’anonimat.

Igualment, els principals fabricants de processadors, entre ells Intel, Qualcomm, Xilinx Inc i Broadcom, han informat als seus empleats que deixaran de facilitar components a Huawei fins nou avís. Aquestes decisions es preveien des que dimecres passat el president Trump va declarar una emergència nacional per prohibir les companyies nord-americanes fer negocis amb empreses que suposadament intenten espiar el país ni tampoc utilitzar els equips de telecomunicacions que fabriquen. L’esmentada decisió, plasmada en una ordre executiva, s’anticipava que anava a perjudicar a companyies xineses com Huawei, considerada la segona venedora de telèfons intel·ligents més gran del món.

L’ordre executiva no imposava automàticament restriccions a la compravenda d’equips de telecomunicacions, sinó que donava al secretari de Comerç dels EUA, Wilbur Ross, cinc mesos per establir quines companyies havien d’estar subjectes a les noves limitacions per suposar un perill per a la seguretat del país. Tanmateix, en una decisió posterior, el Departament de Comerç va incloure Huawei en una llista de companyies i persones a qui es vetava l’accés a tecnologia nord-americana. "La venda o transferència de tecnologia nord-americana a una companyia o persones de la llista requereix una llicència, i la llicència pot denegar-se si la venda o transferència perjudica la seguretat nacional dels EUA o els seus interessos en política exterior", va apuntar el Departament.

Aquestes mesures se sumen a la guerra comercial que Trump ha entaulat amb la Xina, que ha portat a la imposició d’aranzels a la importació de nombrosos productes i que ha estat resposta amb mesures similars per les autoritats de Pequín, i alhora aguditza la batalla pel control i desenvolupament de les xarxes 5G.

En el terreny tecnològic, els EUA lideren una campanya global per impedir que les companyies xineses, com Huawei, es facin amb el control de les xarxes 5G, que permeten navegar per internet amb molta més velocitat i podrien facilitar el desenvolupament de vehicles autònoms i tècniques per fer cirurgia per control remot. Des de fa temps, Els EUA insisteixen en la idea que Huawei pot ser un instrument de l’espionatge xinès i hi ha institucions, com el Pentàgon, que tenen totalment prohibit el seu ús. De fet, el Govern nord-americà ha pressionat la Unió Europea (UE) perquè també imposi restriccions a Huawei, que es troba al capdavant del desenvolupament de la tecnologia 5G. Els EUA temen que la Xina utilitzi les xarxes 5G d’Huawei per a espionatge, unes acusacions que la companyia xinesa ha negat.

Intel és el principal proveïdor de processadors de l’empresa xinesa, mentre que Qualcomm li proveeix dels processadors i mòdems que equipa a molts dels seus telèfons intel·ligents. Pel seu costat, Xilinx ven xips programables i Broadcom és un proveïdor de xips de commutació, un altre component clau per a alguns tipus de xarxes. "El president (Trump) ha deixat clar que aquesta Administració farà el que sigui necessari per mantenir als EUA segur i pròsper, i per protegir als EUA dels adversaris estrangers que estan explotant de manera activa i cada vegada més les vulnerabilitats en la infraestructura i els serveis de tecnologia de la informació i les comunicacions", va assegurar dimecres passat la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders.

tracking