SEGRE

L'altaveu intel·ligent continua la seua cursa per conquerir les llars espanyoles

El 7% dels Internautes disposa almenys d’un altaveu intel·ligent a casa

Amazon Echo i Alexa

Amazon Echo i AlexaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació AIMC ha presentat els resultats del seu primer estudi realitzat a través de l’AIMC Q Panel, el seu propi panell d’internautes, sobre els assistents virtuals de veu. Els esmentats assistents han anat guanyant cada vegada més presència en el dia a dia dels usuaris, a través de diferents dispositius com smartphones, tablets, PCs o altaveus intel·ligents entre d’altres. A través d’aquest estudi, AIMC pretén conèixer millor quins són els hàbits d’ús que els internautes tenen amb els assistents, des de quins dispositius interactuen, funcionalitats que més realitzen i els moments d’interacció més habituals, fins les seues pròpies impressions personals sobre aquesta tecnologia.

Els altaveus intel·ligents avancen a pas lent

El Nadal passat va ser un moment clau quant a la penetració de l’altaveu intel·ligent a les llars espanyoles. No obstant això, avui dia tan sols un 7% dels enquestats afirma disposar d’almenys un altaveu intel·ligent a casa seva. Quant a les marques més populars, Google ha aconseguit imposar-se davant els seus competidors, gràcies a la seua família Google Home (45%), seguit dels Amazon Echo (38%) i, molt per darrere Apple amb el seu Homepod (6%). L’smartphone és el dispositiu estrella per utilitzar els assistents, encara que l’altaveu surt guanyant si tenim en compte la freqüència d’ús diària, ja que un 43% afirma haver-lo utilitzat el dia abans de realitzar l’enquesta, una cosa que sembla bastant coherent tenint en compte les possibilitats d’ús que ofereixen aquests dispositius, com la reproducció de música o podcast.

Atenent les possibilitats que ofereixen els altaveus intel·ligents a les cases, veiem com el 40% dels internautes que posseeixen un altaveu declara donar-li algun ús domòtic a casa. El control de la il·luminació és l’opció estrella amb un 76% de respostes. El saló és el lloc favorit de la casa per col·locar el dispositiu (57%), seguit del dormitori (25%) i la cuina (8%). Tan sols un 4% opta pel bany, mentre que un 10% d’usuaris assegura moure l’altaveu depenent de l’ús. Finalment, l’estudi posa de manifest que només un 6,4% mostren la intenció de comprar pròximament aquest tipus de dispositiu; un 58% opta pel, “potser” mentre que un 36% nega tenir intenció d’aconseguir-ne un en un futur pròxim.

Siri es posiciona com l’assistent més conegut

Encara que el reconeixement digital de veu és una tecnologia que es remunta a diverses dècades enrere, no va ser fins el 2011, amb el llançament de Siri per part d’Apple, quan la major part dels usuaris van començar a familiaritzar-se amb el terme d’assistent virtual de veu. Gairebé una dècada després, pràcticament la totalitat dels internautes (93%) ha sentit parlar d’aquest tipus d’assistents, i Siri continua sent el més reconegut (74%), seguit d’Alexa de Amazon que, ràpidament, ha aconseguit posicionar-se en segona posició (59%), seguit de l’Assistent de Google (52%), que ocupa la tercera posició. No obstant això, i malgrat conèixer aquesta tecnologia, tan sols el 45% d’usuaris ha utilitzat algun tipus d’assistent l’últim any, sent l’smartphone el dispositiu més utilitzat per interactuar (85%), molt per sobre de les tablets (18%), els PCs (17%) o el cotxe (15%). El tema de la privacitat sembla no preocupar en excés, ja que la frase: “Em fa por que estigui tota l’estona escoltant” té un grau de conformitat mitjà per sota de 5 sobre 10.

Fer preguntes, el que més agrada

Si tenim en compte els diferents usos dels assistents virtuals, “Fer preguntes en general” és una de les esmentades a gairebé tots els dispositius pels quals s’ha preguntat en l’enquesta, l’excepció és el cotxe, on aquests assistents s’utilitzen de forma majoritària per realitzar trucades (80%) i per a les recerques de direccions i navegació (60%). Un altre cas diferent de la tendència general és el del smartwatch, en on l’ús més recurrent de l’assistent és la realització de trucades (42%), o la configuració d’alarmes i enviar missatges de veu (26%).

Intel·ligents sí, però amb molt marge de millora

Després d’analitzar els resultats, sembla evident és que els internautes creuen que els assistents han vingut per quedar-se, encara que això no treu que la tecnologia necessiti millorar encara. La frase “l’assistent de veu és una moda passatgera” és la que mostra més disconformitat entre els entrevistats, amb un 3,3 sobre 10 de nota mitjana, mentre que “Encara els queda molt per millorar” és la frase més ben valorada, 7,7 punts. Malgrat que l’estalvi de temps és un dels reclams més grans dels fabricants, l’afirmació compta amb menor grau de conformitat entre els enquestats, que valoren per damunt de tot el poder interactuar sense necessitat d’utilitzar les mans, podent fer diverses tasques alhora.

tracking