SEGRE

ESNOTICIA

L'IRBLleida detecta 100 fàrmacs susceptibles de frenar el contagi

Resultats inicials apunten que redueixen els receptors mitjançant els quals el SARS-CoV-2 entra a les cèl·lules || Amb ajuts de Salut i de l'Institut Carlos III

Imatge de Lara Nogueras i Pascual Torres.

Imatge de Lara Nogueras i Pascual Torres.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equip de l’IRBLleida que analitza si un total de 2.697 fàrmacs antivirals que estan actualment al mercat bloquegen l’entrada del coronavirus a les cèl·lules ja disposa dels primers resultats preliminars, que indiquen que poc menys d’un 4% d’aquests, al voltant d’un centenar, podrien ser efectius. Lara Nogueras, que participa en aquest treball al costat de Manuel Portero i Pascual Torres, va explicar que “en una primera anàlisi sembla que baixa l’expressió del receptor” a través del qual el virus entra a les cèl·lules, que és l’ACE2.

Els investigadors han fet aquesta primera selecció establint com a límit mínim que el medicament havia d’abaixar almenys un 25% aquesta receptivitat. En aquest sentit, va detallar que aquesta reducció de l’“expressió” significa que disminueix la quantitat d’aquests receptors a les cèl·lules.

“El virus necessita aquests receptors per entrar, i és per això que no és el mateix que en una cèl·lula hi hagi només una porta d’entrada o que n’hi hagi vint”, va assenyalar de forma gràfica. No obstant, va insistir que es tracta d’“una primera anàlisi”. “Els repetirem per confirmar els resultats i en els qual vegem que sembla que tenen més efecte, farem altres proves per poder saber-ho amb seguretat”. També es va mostrar prudent sobre els efectes pràctics que puguin arribar a tenir i indica que “estem treballant amb cèl·lules i cal fer moltes proves”.

Nogueras no va precisar si hi ha alguna família de fàrmacs que predomina dins d’aquest centenar de medicament, a l’espera de tenir avançat un estudi més detallat. Aquest projecte de l’IRBLleida ha rebut ajuts del departament de Salut i de l’Institut de Salut Carlos III, en el marc de sengles convocatòries per finançar investigacions amb l’objectiu de lluitar contra la Covid.

D’altra banda, el fet que analitzi l’eficàcia de fàrmacs que s’utilitzen per a altres malalties a l’hora de frenar el contagi del SARS-CoV-2 té com a principal avantatge que si finalment n’hi ha alguns que realment funcionen ja podran aplicar-se de forma immediata, sense haver d’esperar als permisos que necessiten tots els de nova creació ni que estigui enllestit el procés de fabricació.

tracking