SEGRE

Guerra Austràlia-Facebook pel pagament de les notícies

La xarxa ha vetat les de mitjans d’aquest país en una disputa pel pagament per continguts || Canberra “no es deixa intimidar”

Facebook duplica el seu benefici fins el març malgrat el Covid-19

Facebook duplica el seu benefici fins el març malgrat el Covid-19Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Facebook va bloquejar ahir la publicació de notícies a Austràlia enmig de la disputa entre les companyies tecnològiques i el Govern del país oceànic pel pagament dels continguts elaborats pels mitjans de comunicació. Una acció que arriba arran del projecte de llei que prepara el país austral que faria pagar als gegants tecnològics per difondre aquest tipus de contingut a les seues plataformes.

El primer ministre australià, Scott Morrison, va criticar “l’arrogància” de l’empresa tecnològica i va advertir que el seu Govern no es deixarà intimidar. “Les accions de Facebook de retirar l’amistat a Austràlia, tallant informació essencial de serveis de salut i d’emergència han estat tan arrogants com decebedores i no serem intimidats per grans empreses tecnològiques que intenten pressionar el nostre Parlament”, va afirmar el primer ministre en una publicació des de, curiosament, el seu perfil de Facebook.

La nova normativa planteja a les companyies que assoleixin un acord amb els mitjans per remunerar-los per la creació de notícies conforme a la monetització dels enllaços publicats a la plataforma. En el cas que companyies i mitjans no assoleixin un acord comercial en la suma a sufragar, la xifra serà decidida per un tribunal que actuarà com a mitjancer.

Facebook, que ja va mostrar anteriorment el seu rebuig, va al·legar en un comunicat ahir que hi ha “desacords fonamentals” en la proposta de llei i va decidir “restringir la capacitat dels editors i la resta de les persones a Austràlia per compartir o llegir continguts noticiosos produïts per mitjans australians o internacionals”.

A la pràctica, això ha suposat que totes les notícies produïdes per mitjans australians quedin vetades a Facebook i que aquelles produïdes per mitjans de fora d’Austràlia no siguin visibles per als usuaris del país. La decisió de Facebook va tenir un impacte en diversos serveis d’emergència australians que utilitzen la plataforma per informar sobre accidents o advertir la població davant de la possibilitat de desastres mediambientals.

Altres gegants tecnològics com Alphabet, matriu de Google, va arribar a amenaçar Austràlia de fer el mateix que Facebook. Tanmateix, va assolir un acord amb els mitjans del país.

tracking