SEGRE

Llançat des de Rússia el primer nanosatèl·lit català

Batejat com "Enxaneta", serà controlat per l’Observatori Astronòmic del Montsec

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia va llançar aquest dilluns al segon intent el primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya amb ajuda d’un coet portador Soyuz 2.1 des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan). El llançament, inicialment previst per a dissabte passat i posposat a última hora per "augment de voltatge" en els sistemes del portador, va ser efectuat a les 09.07 hora de Moscou (07.07 hora peninsular espanyola) i va ser transmès en directe per Roscomos, l’agència espacial russa (veure vídeo).

El nanosatèl·lit, batejat com a "Enxaneta", és el primer dels dos petits satèl·lits que planeja posar en òrbita el Govern català per millorar la connectivitat de Catalunya i l’observació de la Terra.

El llançament de l’aparell s’emmarca en l’estratègia New Space de Catalunya, que busca impulsar el sector aeroespacial.

La Generalitat confia que aquest sector en creixement generi 1.200 llocs de treball en els propers 4 anys i 280 milions d’euros de facturació.

Tant l’"Enxaneta", com un segon aparell que serà llançat a finals d’aquest any o principis de 2022, han estat desenvolupats per les empreses Open Cosmos i Sateliot, a través d’un contracte licitat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

La gestió i control d’aquests nanosatèl·lits catalans es realitzarà des de l’estació terrestre ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga (Lleida).

Juntament amb l’'Enxaneta', que orbitarà a baixa altura, a uns 500 quilòmetres de distància de la Terra, el bloc accelerador "Fragat" del portador rus posarà en òrbita en les pròximes hores uns altres 37 satèl·lits de 17 països, entre ells l’aparell sud-coreà CAS500-1.

GK Launch Services

Llançat des de Rússia el primer nanosatèl·lit català

tracking