SEGRE

TECNOLOGIA INNOVACIÓ

Impuls a la indústria espacial

La Generalitat invertirà un milió d'euros en l'estratègia NewSpace || Aportació per desenvolupar l'estació de terra a l'Observatori del Montsec

Llançament del nanosatèl·lit Enxaneta.

Llançament del nanosatèl·lit Enxaneta.GK LAUNCH SERVICES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir uns canvis de partides econòmiques que permetran una aportació a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (Ieec) i a la Fundació i2CAT, Internet i Innovació Digital de Catalunya de 500.000 euros a cada organisme per impulsar el sector NewSpace. Les activitats que podran desenvolupar amb aquestes aportacions tant l’Ieec com la Fundació i2CAT seran, entre altres, inversions a l’Observatori Astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, per desenvolupar l’estació de terra per a comunicacions i control de satèl·lits de l’Estratègia NewSpace.

Aquesta podrà fer seguiment i descàrrega de les dades que enviï el nanosatèl·lit Enxaneta i els futurs que es posin en òrbita; mapatge i posada en valor de laboratoris i infraestructures experimentals de tests per a la nova economia de l’espai a través de la creació del Catalonia NewSpaceLab, i la posada en marxa de la Catalonia

La Generalitat preveu crear 1.200 nous llocs de treball i una facturació de prop de 300 milions

NewSpace i un programa d’acceleració d’empreses emergents de la nova economia de l’espai.

La Generalitat va assenyalar ahir que la nova economia espacial obre una finestra d’oportunitats gràcies a la democratització de l’espai, fins ara reservada a grans potències de la indústria aeroespacial.

Gràcies al desenvolupament tecnològic, la reducció de costos i un canvi de paradigma en la manera de portar a terme missions espacials, les barreres d’entrada han anat desapareixent i avui es poden oferir serveis basats en satèl·lits, les seues dades i l’ús de l’espai per part de diferents sectors productius de Catalunya.

En aquest sentit, el departament de Polítiques Digitals ha impulsat l’Estratègia NewSpace, que generarà 1.200 nous llocs de treball i una facturació de prop de 300 milions fins al 2025. En cinc anys, es preveu multiplicar per 2,5 el nombre d’empreses que avui dia es dediquen al sector fins a arribar a les 75.

Un enginyer de Cervera, a l’empresa de l’Enxaneta El responsable de l’equip tècnic d’Open Cosmos, empresa que ha desenvolupat el nanosatèl·lit Enxaneta, és l’enginyer de Cervera Jordi Barrera, de 32 anys. Després d’estudiar Enginyeria Aeronàutica a Terrassa, Barrera es va traslladar al Regne Unit, on va ser soci fundador d’Open Cosmos.

Les comarques lleidatanes tenen un paper important en l’Estratègia NewSpace, ja que és l’Observatori Astronòmic del Montsec l’encarregat de gestionar les dades que arribin del primer nanosatèl·lit de la Generalitat, el llançament del qual va tenir lloc el passat 22 de març amb l’objectiu de dotar d’una major connectivitat Catalunya i fer-se un lloc en el sector econòmic vinculat a l’espai. 

Així mateix, l’aeroport d’Alguaire estrenarà aquest any dos edificis per a empreses i instal·lacions per a proves de coets, segons la previsió de la Generalitat.

tracking