SEGRE

Com s'investiga el turisme a Lleida?

L’any 2010 la Universitat de Lleida va començar els estudis de Grau, oficials i públics, en Turisme. Per primer cop s’impartien des d’un centre propi de la universitat, la Facultat de Dret, Economia i, des de l’any 2016, Turisme

Turistes japonesos als camps florits d'Aitona

Turistes japonesos als camps florits d'AitonaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des dels seus inicis, el grau en Turisme de la Universitat de Lleida ha estat orientat a la direcció de l’empresa turística, especialitzant- se en un tipus de turisme propi de les nostres contrades: el turisme d’interior amb les seves múltiples formes –urbà, rural, muntanya, cultural, gastronòmic o enològic, entre d’altres– i amb una especial atenció a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) aplicades a la gestió turística.

LA RECERCA, CLAU

tendria sense una recerca que l’acompanyi per enfortir el coneixement i innovar en aquesta disciplina, el Personal Docent i Investigador (PDI) d’aquests estudis investiga aquesta disciplina. Malgrat que els estudis oficials de turisme a la UdL compten amb menys de 10 anys de vida, la recerca que realitza el seu professorat ha assolit nivells de gran rellevància, amb la publicació d’articles en revistes científiques al més alt nivell mundial, premis i mencions d’excel·lència d’organismes acadèmics i científics internacionals i ha aconseguit dotació econòmica a través de projectes en convocatòries competitives nacionals. D’aquesta recerca se n’encarrega el grup en Turisme, Economia Social i del Coneixement (TURESCO), reconegut per la Generalitat de Catalunya, que focalitza la seva recerca en diferents àrees del turisme, com l’estudi de les destinacions turístiques, l’anàlisi de la gastronomia, l’allotjament tradicional i les noves modalitats de l’economia col·laborativa, l’oferta turística amb les estacions d’esquí, els mitjans de transport i el comportament dels consumidors.

LES INVESTIGACIONS

Les destinacions turístiques s’analitzen a partir de la imatge que en donen els mateixos viatgers. Aquesta imatge percebuda s’expressa en els seus comentaris en línia (ressenyes i blogs de viatge), que es compara amb la imatge projectada per les destinacions, a través de la promoció que en fan els seus patronats turístics. La investigació conclou en aquest cas que existeixen importants diferències entre la imatge que projecten les destinacions i el que els turistes perceben. Per exemple, en el cas de Catalunya s’ha vist que la imatge percebuda pels turistes està molt centrada en certs elements, com per exemple l’obra de Gaudí a Barcelona, i que es basa molt en estereotips, per la qual cosa es recomana tenir en compte aquestes percepcions a l’hora de construir les estratègies de màrqueting, aprofitant especialment quan els turistes són a la destinació per incidir en la seva percepció i poder canviar aquesta imatge.

I l’allotjament? Qualsevol turista en el seu viatge necessita on allotjar- se. Es tracta d’una despesa que, juntament amb el transport, és la més important del seu pressupost. El grup d’investigadors de la UdL estudia els establiments hotelers, especialment des del punt de vista de la seva reputació en línia a través dels comentaris dels clients, que els empodera fins al punt d’influir en les intencions de compra d’altres usuaris. Pel que fa a les noves modalitats d’allotjament sorgides gràcies a les TIC, com les plataformes de compartició entre iguals, amb l’empresa Airbnb com a màxim exponent d’aquest sector, també han estat objecte d’estudi amb la creació d’un sistema de classificació d’apartaments similar a les estrelles hoteleres a partir de les ressenyes en línia dels clients. Tot això amb tècniques d’intel·ligència artificial que aporta l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL.

També s’investiga la gastronomia, concretament les seves dinàmiques relacionals amb els clients, les destinacions i l’entorn, tant a nivell tecnològic com social. El grup de recerca ha tipificat el perfil del turista gastronòmic d’alt nivell que, per la seva capacitat econòmica i cultural, es considera de gran interès per a les destinacions. Els resultats mostren la importància del turisme gastronòmic d’alt nivell i el potencial que tenen per a la promoció de les destinacions i dels recursos turístics i la necessitat d’adaptar els webs d’aquest tipus de restaurants a nivell tecnològic.

Centrant la mirada en el nostre àmbit territorial, la Universitat de Lleida també estudia el grau d’implantació de les TIC, com la presència online i el grau de maduresa del comerç electrònic. En aquest cas s’han analitzat els llocs webs i els entorns 2.0 i del comerç electrònic dins del sector del turisme de neu.

SINÈRGIES

Juntament amb PDI del Grau en Comunicació Audiovisual també es treballa en un projecte que pretén analitzar l’impacte en l’audiència de la presència del patrimoni natural i cultural català en la ficció audiovisual, ja sigui en relació a la creació de la seva imatge, les motivacions per a la seva visita o directament l’increment del nombre de visitants al mateix patrimoni, tant en l’àmbit del turisme induït a través de l’audiovisual com de l’estratègia publicitària coneguda com emplaçament de producte. //

Metodologia

Als hotels els interessa saber de què es queixen els seus clients, sobretot a les xarxes socials. És a dir, del total de comentaris en línia que els clients publiquen a les xarxes socials, quin percentatge es queixa del personal, de les instal·lacions, de la neteja, o de la localització. L’èmfasi que es doni a cada tema de queixa pot condicionar la presa de decisions d’altres turistes que busquen informació a les xarxes socials dels mateixos hotels. Quan ens trobem aquest tipus de preguntes, fem servir una metodologia anomenada Anàlisi de Dades Composicionals, que té en compte la importància relativa de les parts (temes de queixa) d’un tot (total de comentaris publicats a les xarxes socials d’un hotel). Aquesta metodologia considera la proporcionalitat dels percentatges i resol alguns inconvenients que altres mètodes estadístics presenten al tractar dades composicionals. Sense tenir en compte la proporcionalitat, es diu que l’increment d’1 a 2, i d’11 a 12 és el mateix (1), però en canvi, l’increment proporcional d’1 a 2 és 50% mentre que l’increment d’11 a 12 és menys del 20%. La gràfica mostra de què es queixen els clients de 50 hotels de Barcelona (dades extretes de comentaris a TripAdvisor). S’observa que hi ha un grup d’hotels (punts verds localitzats al quadrant dret inferior) que tenen sobretot queixes de les instal·lacions i la neteja.

tracking