SEGRE

És autèntica i original la meva obra? Quant val?

Un grup d’investigadors de la Universitat de Lleida estudia al mil·límetre les obres d’art i en certifica l’autenticitat i valor econòmic i patrimonial. És el grup ACEM del centre CAEM, una referència mundial. Hi hem entrat per veure com treballen.

CAEM

CAEM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Plató va dir, al s. IV aC, que només el camí de la bellesa salvaria el món. Plantejament que també van fer Kant al XVIII, Dostoievski al XIX, María Zambrano al XX i Gianfranco Ravasi al XXI. És un axioma incontestable, una constant permanent i transversal al llarg de la història: L’art i la bellesa humanitzen, perfeccionen, fan més habitable el món, i salven la humanitat. És per això que per ser un bon professor i investigador en la disciplina de la història de l’art cal, en primer lloc, estimar profundament la bellesa i el fet artístic. És el motor de tot. La recerca és bona quan neix arrelada a reflexions prèvies experimentades en el si d’un pulcre i abnegat magisteri docent desenvolupat en una aula universitària. I això només s’aconsegueix amb l’estima i amor, també, cap als estudiants.

L’ACEM, ART I CULTURA D’ÈPOCA MODERNA

Aquest és l’únic grup de recerca de tot el mapa universitari català i estatal que perita i certifica, amb una gran precisió analítica, científica i identificativa, obres d’art inèdites. En els seus més de 20 anys d’experiència professional, s’ha construït com el programa analític més contrastat del país. Compta amb un grup de més de 200 experts assessors i investigadors de relleu internacional d’arreu del planeta.

El grup ACEM (Art i Cultura d'Època Moderna) opera a Catalunya i arreu de la Península, Europa i Amèrica. Malgrat no tenir restriccions geogràfiques, la seva activitat principal la duen a terme al Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM), ubicat al Parc Científic de la Universitat de Lleida, on disposen d’un complet equipament tècnic i humà. Mentre l’ACEM desenvolupa les idees, teories i projectes, el CAEM els executa, formant un tàndem fructífer i positiu.

CERTIFICATS ÚNICS

El grup estudia, perita i certifica, amb plenes garanties i amb un extremat rigor científic, el valor artístic, patrimonial i econòmic d’una obra d’art. Si teniu a casa una taula gòtica, una marina de Martí Alsina, un bodegó de David Teniers, un paisatge de Joaquim Sorolla o una escultura barroca, teniu tot el dret que un grup d’experts us en certifiqui l’autenticitat i valor patrimonial i econòmic. Al tractar-se de material sensible i de valor desconegut per a gran part de la ciutadania, cal un grup expert objectiu, imparcial i amb un alt concepte de l’ètica professional, com el que té la Universitat de Lleida. No en va, l’experiència i els èxits del grup han fet que les seves certificacions, amb segell UdL, siguin les més preuades i buscades del país.

EL PROCÉS

Quan un usuari sol·licita els serveis, per exemple una certificació científica d’una determinada obra d’art, els investigadors del centre examinen l’obra i preparen un pressupost de treball amb tarifes públiques. Posteriorment s’estableix un compromís de treball amb una temporització d’execució formal i molt concreta; un contracte professional i científic en tota regla. De la mateixa manera, una de les característiques de l’ACEM i el CAEM és que és l’únic centre de tot l’Estat que estudia peces d’art inèdites en directe i de ben a prop: per davant, per darrere i per dintre, i durant setmanes i mesos. Aquest estudi mil·limètric des de tots els racons és un fet diferencial de la UdL, i constitueix també una singularitat per als estudiants de Grau i Màster de la universitat. L’equip de conservadors i restauradors que treballen al Parc Científic tenen una alta experiència i capacitació professional. Una vegada culminada la investigació, l’usuari rep un informe i certificació amb els resultats finals.

EXPERTS INVESTIGADORS

A càrrec d’aquestes tasques es troben els investigadors de la UdL, peça clau que garanteix l’èxit de l’empresa i del projecte de present i futur. Una part d’ells són els Welltrained Scientific Staff, un grup d’investigadors joves preparats i entrenats per treballar en equip de forma transversal en tots els projectes de l’ACEM. Aquest grup aconsegueix reptes temporals amb resultats tangibles que s’han convertit en una marca pròpia. Marca que, juntament amb el segell de la Universitat de Lleida, garanteix l’excel· lència i constitueix un fet diferencial aplicat a la recerca científica en matèria patrimonial.

TROBALLES INÈDITES

El centre CAEM s’ha guanyat un lloc destacat de l’escenari internacional gràcies a la descoberta de troballes inèdites. Moltes són d’autors poc coneguts, però d’altres són d’artistes de primeríssim nivell, com Sorolla i Goya, obres que també s’han certificat i valorat econòmicament.

Així mateix, l’ACEM i el CAEM han evidenciat la necessitat de reinventar la disciplina de la Història de l’Art, que posa en funcionament tots els avenços tècnics i científics al servei de l’art. Evidencien també com el compromís i la dedicació experta condueixen, no només a la renovació d’una disciplina amb segles d’antiguitat, sinó també a una sana, benvinguda i necessària reinvenció. 

METODOLOGIA

A l’ACEM & CAEM es treballa sempre de forma concreta i a peu d’obra, i els principis operatius són el rigor ètic, científic i analític. Operen amb persones concretes (col·leccionistes, museus, cases de subhasta, marxants, experts...), i sobre obres d’art molt concretes i específiques (pintures, dibuixos, gravats, escultures, peces d’orfebreria, ceràmiques...). La seva activitat se centra en l’examen minuciós d’obres d’art inèdites, que ocupa pràcticament tot el temps de treball del grup. Mirant-les a poc a poc i amb molta estima, sense presses, per davant, per darrere i per dintre. Cara a cara amb cada obra, i en absolut silenci contemplatiu. És importantíssim el silenci per a analitzar pintura i obres d’art inèdites. A això, a examinar profundament i de manera exclusivament organolèptica les obres d’art, els ajuden els instruments de darrera tecnologia de què disposa el CAEM: la fotografia digital HD (High Definition) mitjançant llum difusa reflectida de l’espectre lumínic visible; la fotografia amb llum transmesa (TL, Transmitted Light); la fotografia amb llum rasant (RL, Raking Light); la fotografia amb Imatge per Transformació de Reflectància (RTI, Reflectance Transformation Imaging); la Microfotografia digital mitjançant llum difusa reflectida; i la molt precisa Anàlisi Multibanda o anàlisis electromagnètiques en diverses regions de l’espectre lumínic visible i invisible (MBTI, Multi-Band Technical Imaging), que, entre d’altres, inclou la Fotografia Infraroja (Infrared Photography o IR Photography); les radiografies; i, segons les obres, les anàlisis pigmentàries (Raman i microscòpia electrònica) de gran precisió. Tot, per a poder atrapar quan, com i qui va fer una determinada obra d’art anònima

tracking