SEGRE

Què podem aprendre del Filomena per a futurs temporals?

Des d’escoltar les advertències meteorològiques a limitar el transport privat i comptar amb plans de contingència. Revisem consells d’experts.

Una màquina llevaneus en plena Filomena

Una màquina llevaneus en plena Filomena

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les previsions la van encertar. El temporal Filomena va col·lapsar carrers, carreteres i xarxes de transport a tot el país. Encara que no tornem a veure mai més un temporal tan gran com aquest, el canvi climàtic podria augmentar la freqüència i virulència d’aquests fenòmens.

És per això que podem agafar el Filomena com un esdeveniment del qual aprendre i millorar la resposta col·lectiva de cara al futur. Silvia Laplana, meteoròloga de TVE, va declarar que les previsions es van complir i que van avisar la població. “Hi havia un avís vermell de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el màxim estipulat i que no s’havia decretat abans en moltes zones de l’Estat. Vam insistir molt que era perillós.” És per això que tots els experts recomanen escoltar els avisos i actuar amb previsió, encara que una nevada pugui ser una cosa més il·lusionant que amenaçadora en molts racons del país.

Una de les imatges més impactants del Filomena va ser la de les cues de vehicles atrapats a les carreteres, amb conductors i passatgers amb clars símptomes d’angoixa.

Però la DGT feia hores que anunciava missatges a través dels plafons de les carreteres en què recomanava no circular i fer-ho pel carril de l’esquerra, per deixar pas a les màquines llevaneus. No es va respectar ni una cosa ni l’altra, i les llevaneus també van quedar atrapades.

Aquest temporal ha demostrat també que hi ha marge de millora pel que fa a la coordinació entre entitats de prevenció, sobretot prenent decisions conjuntes entre els ens de mobilitat i transport, per exemple. O també involucrar els veïns, per tal que ajudin en les tasques de neteja, com passa en països com Alemanya, Rússia o als Estats Units, en què cada veí és responsable del seu tros de vorera.

Però el Filomena també ha sigut una onada de fred que ha portat temperatures gèlides, talls de llum, canonades rebentades i despreniments. I un augment de la factura energètica. En això, com a societat, també hem de saber com actuar.

Des d’obrir les aixetes d’aigua cada cert temps per evitar-ne la congelació, prevenir i omplir cubells d’aigua abans de la gelada o obrir camí a les entrades de casa abans que la neu es geli.

El Filomena és un avís del que pot anar repetint-se, per la qual cosa cal tenir en compte totes les accions i recomanacions.

Més info: agenciasinc.es

tracking