SEGRE

Nens en tallers i nenes en cuines, la publicitat sexista al 2020

Quan sembla que poc a poc assolim una certa igualtat, veiem publicitat infantil plena d’arquetips sexistes. sembla que en certs aspectes caminem enrera.

Joguines sexistes

Joguines sexistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de nenes maquillades, dedicant-se a cuidar un nadó, amb davantals de colors rosa i plens de flors, ajuntades totes davant una cuineta de joguina i cantant dolces cançonetes infantils.

Podria ser perfectament una estampa d’una publicitat de mitjans de segle, però es tracta d’una de les campanyes més polèmiques dels darrers temps a casa nostra. Es tracta d’unes nines fabricades a Mèxic i que fins ara només es podien adquirir a Espanya per Internet. Però la demanda ha fet que ja es puguin adquirir també en centres comercials.

Ara, la Fundación Mujeres ha demanat que es retiri, no pel producte, si no pels estereotips de gènere que desprèn. Segons un estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, realitzat analitzant un centenar de vídeos que van tenir més de 120 milions de visualitzacions, el 68% dels vídeos amb publicitat de joguets publicats a Internet inclouen alguns tipus de discriminació. Segons l’Institut de la Dona, el 38% dels anuncis presenten a les nenes en l’arquetip de bellesa, mare i esposa.

Algunes entitats denuncien aquests fets, sobretot perquè defineix uns rols a seguir per als nens i nenes i evita a que creixin lliures en la forma de fer i d’actuar.

Per la Cristina Rodriguez, tècnica del Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida, hi ha molta publicitat de joguets adreçada a les nenes que es basen en cuidar nadons, en fer d’infermera, o de mestra, i això té un impacte en tot aquells objectius que es puguin arribar a plantejar en un futur. Per revertir-ho, aquest centre duu a terme diverses activitats de sensibilització per evitar relacionar les activitats laborals en un gènere o un altre. Per Rodríguez és molt important que les nenes se sentin convidades en activitats que son d’acció, de producció, de projecció, o d’imaginar-se al volant o d’astronauta.

D’altra banda, per als nens, és clau convidar-los a que entenguin que les ocupacions que normalment s’han assignat a les dones i que han pogut veure a casa, també són una oportunitat per a ells i el seu futur.

L’informe del Consell de l’Audiovisual també destaca que la majoria d’aquests anuncis no estan degudament identificats, i que poden confondre els nens i nenes sobre les intencions reals del vídeo que puguin estar mirant.

tracking