SEGRE

Així serà la Zona de Baixes Emissions de Lleida

Lleida està elaborant el projecte de ZBE que entrarà en vigor a partir del 2023, i que només permetrà l’entrada a la ciutat dels vehicles menys contaminants

Així serà la Zona de Baixes Emissions de Lleida

Així serà la Zona de Baixes Emissions de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Zona de Baixes Emissions (ZBE)de Lleida que projecta la Paeria i que ha d’estar en marxa el 2023, inclourà gairebé tota la ciutat. La part central, que engloba des de la LL-11 (amb part de Cappont) al Passeig de Ronda fins a Príncep de Viana (les parts amb índex de contaminació més elevats i vies principals), tindran restriccions de circulació, accés i prohibició d’estacionament als vehicles més contaminants. Però el mapa de la ZBE de Lleida s’amplia fins al segon passeig de Ronda, i la Mariola i Gardeny, amb un espai de restriccions secundari, on només podran aparcar els vehicles amb etiqueta acceptada.

Barris com Pardinyes, Balàfia o la zona del Parc de l’Aigua queden, de moment, fora de la ZBE de la ciutat de Lleida. Per garantir el compliment de la ZBE, Lleida tindrà deu punts de control d’accés a la zona central, amb 24 càmeres que llegiran les matrícules dels vehicles, detectaran la seua etiqueta ambiental i procediran a l’inici de la multa per infracció. A més dels punts de control, la Paeria, que està elaborant el projecte, convocarà un procés participatiu als barris per definir les especificitats de la ZBE que vagin més enllà del marc bàsic i normatiu elaborat per la Generalitat.

De la mateixa manera, l’ajuntament coordinarà amb el Govern i la Diputació la xarxa de transport públic i els aparcaments dissuasius. El projecte de Lleida inclou el subministrament de nous parquímetres i un bitllet electrònic amb QR per als busos urbans, així com els nous eixos per a vianants, ciclistes i transport públic. I també la compra dels primers cinc autobusos elèctrics.

El consistori ha aconseguit 6,3 milions dels fons europeus per a mobilitat sostenible. L’accés a bona part de la ciutat de Lleida delimitada com a Zona de Baixes Emissions només es podrà fer amb vehicles de motor que estiguin etiquetats amb el distintiu 0, ECO, C o B, essent l’etiqueta B (etiqueta groga), la que etiquetarà els vehicles més contaminants de tot els permesos. Les etiquetes, que es poden aconseguir a través de la DGT, inclouen a través d’un codi QR escanejable informació del vehicle, com l’any de matriculació, marca i model del cotxe, combustible que utilitza i nivell d’emissions.

  • Les etiquetes, amb caducitat. Les quatre etiquetes permeses, 0, ECO, C i B tenen data de caducitat. Així, en la majoria de ciutats que implementaran ZBE el 2023, només es permetrà l’accés als vehicles amb l’etiqueta B (la groga) de forma temporal. Al seu torn, l’etiqueta C es podria permetre fins al 2030. Malgrat tot, la DGT permetrà que cada ajuntament decideixi aquests detalls segons les seves característiques.
  • Càmeres en funcionament. Les 24 càmeres de regulació de matrícules i etiquetes ambientals que hi haurà en deu punts de Lleida entrarà en funcionament l’1 de gener, encara que la ZBE encara no estarà operativa. 
  • Lleida, dins de la norma. La Llei 7/2021 de Canvi climàtic i transició energètica obliga a les ciutats de més de 50.000 habitants a crear una Zona de Baixes Emissions. 
tracking