SEGRE

RELIGIÓ OFICIS

Vuit dones 'oficien' missa a les Garrigues al faltar sacerdots

També s'encarreguen de pobles de l'Urgell || Poden donar la comunió als feligresos

Concepció Motlló ‘celebrant la paraula’ dissabte passat a l’església d’Arbeca.

Concepció Motlló ‘celebrant la paraula’ dissabte passat a l’església d’Arbeca.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit dones laiques en missió pastoral s’encarreguen d’oficiar missa en pobles de les Garrigues i l’Urgell arran de la falta de sacerdots. En l’actualitat, hi ha dos mossens per atendre divuit poblacions de les dos comarques, per la qual cosa aquestes dones tenen el permís de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, per “celebrar la paraula” i donar la comunió, prèvia consagració del pa i el vi per part del mossèn i, d’aquesta manera, ajudar els clergues en les seues tasques pastorals.

Una d’elles és Concepció Motlló, d’Arbeca. Té setanta-un anys, està casada i té fills i fa deu anys que es dedica a recolzar la tasca dels rectors. “L’anterior arquebisbe de Tarragona, Joan Planella, em va conferir la potestat que em va renovar l’actual, Jaume Pujol. Des d’aleshores vaig i vinc per diferents parròquies on transmeto la paraula de Déu, un dia a Arbeca, un altre a l’Espluga Calba, un altre als Omellons, però també a Belianes o Sant Martí de Maldà. Allà on em diguin que cal”.

“No hi ha prou sacerdots i s’han de buscar solucions ràpides a aquest problema”, assegura. Considera que les dones efectuen aquesta tasca amb dignitat. “Algunes són solteres o viudes i aquesta tasca ens realitza”, diu. Al bisbat de Lleida hi ha, en l’actualitat, divuit animadors de comunitat dels quals dotze són homes i sis dones, nou menys que fa dos anys quan eren vint-i-set i les dones catorze.

Fan tasques pastorals en col·laboració amb el rector de l’església i també poden celebrar la paraula i combregar amb permís del bisbe i en situacions extraordinàries com atendre malalts o en absència del rector.

A la Vall del Llobregós, a la Segarra, mossèn Fermí Manteca té el suport d’un laic per atendre les seues cinc parròquies. Al bisbat d’Urgell no hi ha cap dona però sí tres diaques que amb permís de l’església celebren baptismes, exèquies i matrimonis i poden estar casats. Són a Balaguer i les Avellanes, Ponts i Bellver, informa C.S

tracking