SEGRE

ESTADÍSTICA ANÀLISI

El Govern calcula que la renda agrària va pujar el 3,3% l'any passat, fins als 1.723 milions

La producció final agrícola va repuntar malgrat els baixos preus dels quals es van queixar alguns sectors i la ramadera va caure || La baixada de costos energètics i de pinsos va ajudar a tancar en positiu

Recollida de fruita

El Govern calcula que la renda agrària va pujar el 3,3% l'any passat, fins als 1.723 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura va afirmar ahir que la renda agrària catalana de l’any passat va registrar un increment del 3,36 per cent respecte a l’any 2015 i va assolir els 1.723,57 milions d’euros. Tot plegat malgrat les queixes registrades per diferents sectors, com els de la fruita dolça, els cereals, la llet o el cunícola, pels baixos preus que van patir al llarg de l’any 2016.

En concret, els millors resultats es van centrar en la producció final agrícola, amb un repunt del 3,09 per cent respecte a l’exercici del 2015. La conselleria que dirigeix Meritxell Serret destaca l’“increment notable de la producció física” de cereals, entre altres productes, davant les caigudes en el cas de farratges, fruita seca, vi i oli d’oliva, entre d’altres. A l’hora d’analitzar els preus, al·ludeix a una “pujada considerable” en l’oli d’oliva i de la fruita fresca. Els fructicultors recorden que els preus del 2015 van ser pèssims, en especial en fruita de pinyol, i que el repunt el 2016 no permet parlar de bones cotitzacions.

En la renda agrària s’analitza de la producció i els costos als preus i les amortitzacions

De fet, aquest estiu els pagesos s’han manifestat diverses vegades, l’última aquest dimecres, a causa de la crisi de resultats que afronten i asseguren que ja acumulen quatre anys de resultats per oblidar. En el cas de l’oli d’oliva, s’ha de tenir en compte que la recuperació de cotitzacions coincideix amb una collita molt curta.

La producció final ramadera és la que pesa més a l’hora de fer l’anàlisi, ja que representa el 61,99% del total, davant del 34,78 per cent de l’agrícola. En aquest cas, Agricultura al·ludeix a caigudes de producció de porcs, conills i ous, que contrasten amb els creixements en boví, avicultura i llet, per exemple. A l’hora de valorar els preus, únicament el boví se salva de les baixades i la conselleria destaca l’“especial incidència” de les baixes cotitzacions en el cas dels ous. El 3,22 per cent restant de la producció final agrària correspon a serveis de l’agricultura i activitats secundàries.

Tenint en compte les activitats agrícoles, ramaderes i complementàries, la producció final agrària va disminuir l’any passat un 0,41 per cent, segons l’estadística que es va fer pública ahir.

La renda agrària, no obstant, repunta el 3,36 per cent esmentat gràcies a la baixada d’alguns costos inclosos en el capítol que es denomina Consums intermedis. El departament d’Agricultura qualifica de considerable la disminució del preu de l’energia, els carburants i els lubricants, així com el dels pinsos.

tracking