SEGRE

CAMPANYA ANÀLISI

Els pagesos urgeixen ajuts a Lleida per a allotjaments de temporers

Recorden que des del 2010 no hi ha hagut línies de suport de la Generalitat || Administracions, organitzacions agràries i sindicats analitzen la campanya

Un moment de la reunió d’ahir a la delegació del Govern.

Un moment de la reunió d’ahir a la delegació del Govern.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les organitzacions agràries urgeixen la Generalitat que torni a articular línies d’ajuts per poder tenir disponibles allotjaments per tal de poder donar cabuda als temporers que necessita la província de Lleida durant la campanya de la fruita. Així ho van explicar fonts dels representants dels agricultors després de la reunió celebrada ahir a la seu de la delegació de la Generalitat a la capital del Segrià. El gran problema, van explicar fonts del sector, és que en molts municipis no hi ha pisos disponibles per donar cabuda a la mà d’obra necessària, mentre que molts agricultors no poden afrontar el cost d’adequació o construcció d’habitatges per a aquest personal.

Les fonts consultades van recordar que des de l’any 2010 la Generalitat de Catalunya no ha reeditat la línia d’ajuts per a la creació i adequació d’allotjaments, que dècades enrere van donar suport a inversions que avui no pot afrontar el sector, en especial després de les últimes campanyes amb baixos preus de la fruita. En aquesta línia, van recordar que l’import dels ajuts dècades enrere depenia dels serveis que oferien els allotjaments i que la seua categoria es mesurava amb pomes, semblants a les estrelles que es concedeixen als hotels. Fonts sindicals de treballadors van coincidir que han detectat problemes d’allotjament, que en alguns casos coincideixen precisament per falta de vivendes disponibles per llogar, sense descartar que en algun cas no es vulguin llogar a treballadors temporers. Segons fonts presents a la reunió, la Generalitat de Catalunya va al·ludir a la falta de pressupost aprovat per poder comptar amb una partida. De fet, el Govern va apuntar ahir com a prioritat la negociació d’uns pressupostos per a l’any 2020 i descarta l’avanç de les eleccions a Catalunya (vegeu més informació a la pàgina 17).

La pujada de l’SMI situa en 7,02 euros el salari brut per hora per a un temporer al camp

Durant la reunió, la Generalitat de Catalunya va presentar el balanç de la posada en marxa d’una quarantena de plans d’ocupació, que representen personal de suport per a les organitzacions per poder gestionar la campanya de la fruita a la província.

Amb tot, la “tònica general” respecte a la valoració de la reunió d’ahir era de normalitat tant pel que fa a matèria de contractació com de compliment del Salari Mínim Interprofessional amb el personal que està avui en els camps recollint la fruita. La pujada de l’SMI situa el salari brut per hora en 7,02 euros al camp.

tracking