SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

El preu del porc a Mercolleida és un 39% superior al de fa un any

Malgrat el primer descens de la cotització a la llotja del 2020 || Les exportacions segueixen a l’alça amb la incertesa a mitjà termini del mercat xinès

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a la província de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a la província de Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llotja de preus de Mercolleida va marcar ahir la primera baixada de l’any en la cotització del porc. Ho va fer amb un lleu descens de 0,043 euros/quilo, fins a situar el preu acordat per al porc de Lleida en els 1,447 euros per cada quilo de carn. Malgrat això, la cotització marcada ahir és un 39,13 per cent superior a la que regia a començaments de l’any passat, amb 1,04 euros/quilo.

Les exportacions continuen sent les que tiren dels preus davant de la gran demanda dels països asiàtics, sobre tot la Xina, amb greus problemes de Pesta Porcina Africana (PPA) en la seua cabanya.

Els experts creuen que encara hi ha marge perquè augmentin els preus aquest any

L’any passat el preu mitjà del quilo de porc viu es va situar en 1,34 euros, superior als 1,13 euros/quilo de 2018, la qual cosa, segons assenyalen els experts, mostra la confiança que els preus mitjans del 2020 siguin alts i que fins i tot puguin augmentar entre un 4 i un 6 per cent més.

Lluny queden els mals moments patits pels productors quan Rússia va decidir vetar les exportacions dels productes procedents dels països de la Unió Europea, enfonsant els preus al desbordar-se l’oferta per part dels principals productors europeus com Alemanya, Dinamarca i la mateixa producció espanyola.

Ara, la gran demanda xinesa ha beneficiat l’exportació europea fent reduir els excedents de producció. No s’ha d’oblidar que Espanya ha de vendre a l’exterior més del 40 per cent de la carn de porcí que produeix.

L’últim informe mensual sobre el comerç agroalimentari de la UE mostra que els valors de les exportacions agroalimentàries de la UE l’octubre del 2019 van ser de 14.700 milions d’euros, un 12 per cent més que l’octubre del 2018, segons el portal 3tres3.

Tanmateix, a mitjà termini, si acaba la guerra comercial entre el gegant xinès i els Estats Units, l’entrada de la producció nord-americana al mercat asiàtic podria fer canviar les coses i provocar el descens dels preus, una cosa que fins i tot el Govern xinès està intentant provocar, després de treure des del mes de setembre passat unes 170.000 tones de carn congelada, per contenir els preus.

A més, segons dades del ministeri d’Agricultura de la Xina, el nombre de porcs per a sacrifici es va recuperar al desembre, arran de la implementació de múltiples mesures per restaurar la producció porcina del país afectada per la PPA.

tracking