SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

L'exportació esmorteeix la crisi de preus en l'oví davant de les restriccions anti-Covid

Amb restaurants, hotels i bars tancats durant moltes setmanes, destaquen vendes en països com Jordània, l'Aràbia Saudita o el Líban || Les cotitzacions van arribar a caure a nivells de fa una dècada

Imatge d’arxiu d’un ramat d’ovelles d’una explotació lleidatana.

Imatge d’arxiu d’un ramat d’ovelles d’una explotació lleidatana.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions per frenar la pandèmia han forçat el tancament de bars, restaurants i hotels durant setmanes i han enfonsat no només els seus comptes de resultats, sinó també els dels seus proveïdors. Un trist exemple d’això són els sectors productors tant de boví de carn com d’oví i cabrú. L’anomenat canal horeca (hotels, restaurants i cafeteries) representa bona part de les vendes, en especial els anomenats talls selectes, com poden ser els filets de vedella o les costelletes de corder.

Tanmateix, la via de la comercialització per mitjà de l’exportació ha salvat en bona mesura l’oví de l’ensorrament en els preus i ha estat la clau durant aquest any, amb dos nous països emergents, Jordània i l’Aràbia Saudita, segons explica la Llotja de Binèfar. Aquests països s’han emportat una càrrega important via vaixell.

En unes jornades tècniques que ha celebrat aquesta setmana el mercat oscenc, va quedar de manifest la bona evolució del mercat exterior enfront d’altres exercicis. Líbia ha estat el principal comprador, amb gairebé la meitat dels corders exportats. En segon lloc, se situa l’Aràbia Saudita, amb més de 200.000 corders. El segueix Jordània amb una xifra similar i en molta menys quantitat, el Líban. “L’exportació ha estat tan important que ha salvat l’oví durant aquest any, en què s’han superat les exportacions de l’any 2019”, explica la llotja.

Els preus per al producor d’oví es van enfonsar al principi de la pandèmia, durant els mesos de març i abril, i es va arribar a imports que no es veien des de feia deu anys. El corder de 24 quilos va arribar a valer en aquesta llotja tot just 59 euros, amb les consegüents pèrdues a les explotacions ramaderes, les dificultats en la comercialització i la desesperació dels ramaders. A més, els productors van denunciar que els suports públics van quedar molt lluny de les necessitats apressants dels productors.

Organitzacions de ramaders s’uneixen per posar en relleu la seua feina Organitzacions de ramaders han volgut unir forces a la campanya #RealidadGanadera, per informar sobre el model de producció espanyol i posar en relleu la seua contribució per afrontar els reptes globals, oferint una altra perspectiva, desmentint mites i aportant evidències sòlides al debat actual sobre ramaderia. Han posat el marxa un web (www.realidadganadera.es) per destacar la seua importància al medi rural, la protecció del medi ambient i la sostenibilitat, així com els elevats estàndards de benestar i sanitat animal del país. Matilde Moro, gerent d’Asoprovac, diu que “l’agricultura europea ha reduït més d’un 20% les emissions els últims 30 anys. En ocasions com a conseqüència de la legislació i en moltes altres amb l’objectiu de ser més eficient, fet que va íntimament lligat a la sostenibilitat.

tracking