SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

La Generalitat multarà amb fins a 60.000 € l'aplicació excessiva de purins en cultius

Inhabilitarà també enginyers si redacten plans de gestió que no s’ajustin a la realitat || Passarà de castigar només els casos de contaminació a penalitzar també les pràctiques que poden provocar-la

Imatge d’arxiu d’una cisterna i una bassa de purins a les comarques del pla de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una cisterna i una bassa de purins a les comarques del pla de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat imposarà multes de fins a 60.000 euros als ramaders que apliquin un excés de purins com a fertilitzant a cultius. Així ho preveu el règim sancionador que se sotmetrà ben aviat a l’aprovació del Parlament juntament amb els Pressupostos del 2017, dins de la llei de Mesures Fiscals i Financeres. Es tracta d’una mesura pendent d’aplicació des de fa setze anys i que suposa un gir en la forma en què es castiguen les infraccions en la gestió de dejeccions.

Fins ara, es castigaven només els casos de contaminació provocats per abocaments de purins, sigui mitjançant sancions administratives o bé per sentències judicials en casos de delicte ambiental. El nou règim sancionador, en canvi, preveu multes per a pràctiques contràries a la normativa que puguin contaminar les aigües subterrànies.

El règim sancionador s’ha incorporat a la llei de mesures fiscals que acompanya el pressupost

D’aquesta forma, preveu multes d’entre 15.001 i 60.000 euros per a infraccions “molt greus”, com ara superar en més del doble el contingut màxim de nitrogen al sòl en una superfície a partir de quatre hectàrees. La mateixa sanció s’aplicarà als que incompleixin els compromisos d’alimentar els animals perquè les seues dejeccions continguin menys nitrogen; als que falsegin dades sobre la gestió dels purins i també per obstaculitzar inspeccions o coaccionar, insultar o agredir els que les porten a terme.

També estan previstes sancions per als enginyers agrònoms que elaboren els plans de gestió de purins si aquests no s’ajusten a la realitat de cada explotació. En aquest cas, la norma preveu la retirada de l’habilitació per redactar aquests plans per períodes que van des dels 4 mesos fins als 4 anys per a les infraccions més greus. Entre aquestes, hi ha falsejar dades o no acreditar una superfície de sòl suficient on aplicar els purins.

tracking