SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Un constructor lleidatà, condemnat a pagar dos milions d'euros per defraudar Hisenda

L’Audiència imposa un any i mig de presó a un constructor lleidatà que va eludir pagar 526.000 euros d’IVA || Per la construcció de quaranta habitatges a Golmés

El judici es va celebrar el maig de l’any passat a Penal 3 de Lleida.

El judici es va celebrar el maig de l’any passat a Penal 3 de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Provincial de Lleida ha condemnat a un any i mig de presó i al pagament de dos milions d’euros un constructor lleidatà que va ser jutjat acusat d’un delicte contra la hisenda pública per haver eludit el pagament de 526.400 euros de l’IVA (Impost sobre el Valor Afegit) l’any 2009. L’empresari va ser condemnat en primera instància pel jutjat penal número 3 de Lleida i l’Audiència ha ratificat la resolució després de desestimar el recurs presentat per la defensa. Concretament, li imposa el pagament d’una multa d’un milió i mig d’euros, haurà d’indemnitzar Hisenda amb els 526.400 euros que va defraudar i no podrà obtenir subvencions o ajuts públics i beneficis fiscals i de la Seguretat Social durant tres anys.

L’acusat va negar en el judici que hagués eludit el pagament sinó que va fer el que el va obligar a efectuar l’entitat bancària (Caixa Sabadell) amb la qual tenia un deute per la construcció d’una promoció de quaranta habitatges a Golmés, al Pla d’Urgell.

Es va servir de les seues dos societats per fer una compravenda, que va generar un IVA que no va ingressar

Els 526.000 euros corresponents a l’IVA es van generar fruit de dos compravendes entre les dos societats de l’acusat i que, per al tribunal, s’ha demostrat que “l’acusat, en la seua condició d’administrador de dos societats, va portar a terme unes operacions de compravenda que van generar un impost sobre el valor afegit que tanmateix no va arribar a ingressar, generant un deute tributària per un import de 526.400 euros”.

La defensa va sol·licitar-ne, tant en el judici com en el recurs davant de l’Audiència, l’absolució al considerar que en cap moment es va tenir la finalitat de defraudar, que mai va tenir els diners a la seua disponibilitat perquè se’ls va quedar el banc per saldar un deute i per pagar una constructora que va participar en la promoció.

El lletrat també va mantenir que l’empresari ja va ser condemnat per la via mercantil i que aquest cas no hauria de resoldre’s per la via penal. Tanmateix, l’Audiència considera que “l’acusat va desatendre l’obligació tributària que li corresponia al deixar d’ingressar l’import que havia rebut en concepte d’IVA”.

“Va maquinar un pla” per no pagar L’Audiència Provincial avala les tesis de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que van considerar que el constructor va efectuar dos transmissions patrimonials fictícies entre dos societats seues per generar i ocultar l’IVA “amb un clar ànim de defraudar”. En aquest cas el tribunal “arriba a la conclusió que l’acusat va realitzar la conducta delictiva a través d’un procés raonat (...) amb multitud d’indicis”. L’Advocacia de l’Estat va afirmar que “l’acusat va maquinar un pla per eludir el pagament per incórrer en un frau tributari”.

tracking