SEGRE

CULTURA EQUIPAMENTS

Cervera projecta recuperar el cine estable, que va tancar fa tres anys, i demana subvencions

La conselleria de Cultura vol que almenys les capitals de comarca tinguin una sala o la recuperin si l’han hagut de tancar || Per facilitar ajuts a la digitalització dels sistemes de projecció

Alguns dels espectadors en l’última sessió que va oferir el cine de Cervera, el 4 de maig del 2014.

Alguns dels espectadors en l’última sessió que va oferir el cine de Cervera, el 4 de maig del 2014.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria de Cervera vol recuperar les sessions setmanals de cine comercial després del tancament de la sala del Casal el maig del 2014. Era l’última que quedava a la comarca de la Segarra. L’alcalde, Ramon Royes, va assegurar ahir que “el projecte es troba en una fase inicial”, però va afegir que l’ajuntament ja ha sol·licitat una subvenció a l’Institut Català de les Empreses Culturals de la conselleria de Cultura per digitalitzar una sala i tornar a oferir pel·lícules de forma periòdica i estable. No va concretar si s’adaptarà la històrica sala del Casal o una altra dependència d’un altre equipament municipal.

“Hem d’estudiar les diferents possibilitats”, va indicar. Va destacar que “el cine, actualment, pot no ser rendible, però hem de tenir en compte l’impacte que genera en la societat del lleure”, de forma que es va mostrar crític amb el fet que ciutats com Cervera o fins i tot més grans hagin perdut les seues sales de projecció, ja que “és un enorme pas enrere des del punt de vista cultural”.

El delegat a Lleida, Josep Borrell, va assenyalar que ja es treballa per obrir línies de suport més actives

Amb referència a la gestió, no va poder avançar com es farà, ja que “encara no hem parlat amb cap empresa ni hem contemplat les diferents alternatives”, va puntualitzar.

Precisament, el delegat de Cultura a Lleida, Josep Borrell, va assegurar ahir que la conselleria té previstes partides pressupostàries “perquè cada capital de comarca tingui el seu espai de projecció o que el recuperi si l’ha perdut. És una qüestió política del nou conseller, Lluís Puig, que va més enllà d’obrir subvencions, com ja es va fer el 2014 i que ja estan esgotades, sinó de suport a la cultura, de forma que es preveuen línies de finançament més actives per a aquest mateix any”.

La Segarra no disposa de programació estable de cine des del 2014, quan va tancar el del Casal de Cervera. L’empresa Circuit Urgellenc, que gestionava l’equipament, va decidir tancar-lo a causa de la caiguda del nombre d’espectadors i per a les inversions que havia d’afrontar per digitalitzar la sala.

Durant el seu últim cap de setmana, la sala del Casal va rebre uns 300 espectadors que van poder veure pel·lícules pagant 5 euros. El cine ja va estar a punt de tancar el 2011, però es va poder evitar a través d’una campanya promocional en la qual es van donar d’alta desenes d’abonats. En aquests últims tres anys, Cervera ha ofert projeccions al Gran Teatre de la Passió de forma esporàdica i coincidint amb grans estrenes cinematogràfiques.

Una tecnologia cara i difícil de sufragar per als ajuntamentsL’escassa afluència de públic i la falta d’ingressos a taquilla en els últims anys han fet difícil finançar la digitalització de les projeccions (que costa almenys 50.000 €), per la qual cosa els cines van anar tancant gradualment des del 2013. Va ser el cas de Cervera i Mollerussa, entre altres capitals, encara que algunes les van tornar a recuperar, com el Pont de Suert o Balaguer, entre d’altres. La Seu, Solsona o Vielha es van adaptar a les noves demandes per continuar exhibint pel·lícules en format digital. En el cas de Mollerussa, les projeccions es fan de manera regular però no estable al Centre Cultural, i la voluntat és programar més dies de cine, segons va indicar l’alcalde, Marc Solsona.

tracking