SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

La Granja recupera l'església i tres temples de Ponent esperen obres

Després d’acabar els treballs de rehabilitació de la coberta per evitar filtracions || El bisbat assumeix el cost de la reparació i buscarà ara ajuts econòmics

La nova coberta de l’església de la Granja (esquerra) i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, a l’inici de la missa d’ahir diumenge.

La nova coberta de l’església de la Granja (esquerra) i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, a l’inici de la missa d’ahir diumenge.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’església de Sant Jaume de la Granja va tornar a acollir ahir les misses després d’estar nou mesos tancada al públic, per les obres que s’han portat a terme per reparar la coberta del temple. Per la seua banda, les esglésies d’Almacelles, Bossòst i la de Sant Romà d’Abella (a Isona) esperen obres de millora encara que continuen acollint oficis religiosos. El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va visitar ahir la Granja, va oficiar la missa i va explicar que el cost de les obres, que ascendeixen al voltant de 90.000 euros, l’ha pagat el bisbat de moment, encara que va assegurar que la Diputació els ha “promès de paraula” ajuts econòmics i es va mostrar confiat que “la gent del poble també hi ajudarà”. En aquest sentit, va apuntar que “sempre hi ha persones que diuen que com és propietat del bisbat, aquest ha de finançar-ho tot”, encara que va afirmar que l’església de Sant Jaume “és propietat de la gent cristiana de la Granja i ells són els propietaris i han de cuidar-se que la seua església estigui ben arreglada”. Els feligresos es van mostrar “contents” de poder tornar a l’església, perquè des del mes d’abril passat celebraven les misses en un local annex, mentre que els oficis en els quals s’esperava una afluència de públic més gran com els enterraments es duien a terme en un local cedit pel consistori (vegeu el desglossament).

En aquest sentit, alguns dels assistents a la missa d’ahir van assegurar que “tots estàvem cohibits, perquè hi havia perill”. L’alcalde, Manel Solé, va explicar que “no hi havia un perill directe” però les filtracions que es van detectar “haurien comportat un problema estructural” a la llarga.

D’aquesta manera, el primer edil va assegurar que no han participat econòmicament en aquestes reformes perquè el “pressupost ja és bastant limitat per cobrir les necessitats dels nostres serveis i no podem arribar al que són equipaments propis del bisbat”.

“Fèiem missa en altres llocs, però no hi ha res com el temple”

Els feligresos de la Granja es van mostrar ahir “satisfets” de poder tornar a l’església i van explicar que ningú mai s’havia queixat per haver de celebrar les misses en un altre espai “perquè era una cosa lògica”, encara que hi va haver qui va confessar que en els últims oficis es posava “en un raconet, per si de cas”. Així, van assegurar que “les misses les celebràvem, però no hi ha res com l’església”. A l’acabar la missa, els veïns van organitzar un aperitiu on també va participar el bisbe Salvador Giménez per celebrar la rehabilitació.

La nova coberta de l’església de la Granja (esquerra) i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, a l’inici de la missa d’ahir diumenge.

La nova coberta de l’església de la Granja (esquerra) i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, a l’inici de la missa d’ahir diumenge.AMADO FORROLLA

tracking