SEGRE

AIGÜES PROJECTES

L'Algerri-Balaguer ja omple basses de regadiu amb energia solar

Comunitats de regants d’Almeria o Toledo s’interessen pel projecte per reduir costos || La instal·lació del camp fotovoltaic ha costat més de 600.000 euros

Els regants preveuen regar aquesta campanya amb l’aigua que es bombarà amb els panells solars.

Els regants preveuen regar aquesta campanya amb l’aigua que es bombarà amb els panells solars.FIRMA

Creat:

Actualitzat:

El canal Algerri-Balaguer ja ha iniciat l’ompliment de les basses de regadiu del municipi d’Algerri a través del camp fotovoltaic, pioner en el sector, que s’ha instal·lat a l’estació d’Ivars de Noguera. El president de la comunitat de regants, Carlos Gra, va explicar ahir a l’assemblea general dels regants que el nou sistema per bombar l’aigua i reduir els costos energètics funciona i el rendiment està més que assegurat, va dir. “Tot i que encara estem en període de proves, ja hem iniciat el subministrament d’aigua al canal per a la regulació”, va explicar. De moment, la comunitat complementa el bombament elèctric amb el solar fins a acabar d’ajustar tècnicament la nova bomba solar.

Així mateix, Gra va explicar el gran interès que ha suscitat el nou sistema en altres comunitats de regants. “Altres regants d’Aragó, Almeria, Monegres, Egea de los Caballeros o Toledo ens han visitat per conèixer de primera mà les característiques d’aquest mecanisme i el rendiment del sistema”, va explicar. Segons va assenyalar Gra, els cultius d’hivern de l’àrea d’Algerri ja s’han regat amb aigua bombada a través del camp fotovoltaic i la firma que ha portat a terme la instal·lació ja hauria tancat dos operacions amb altres regants.

El bombament amb l’energia solar, encara en període de proves tot i que ja es rega el cereal d’hivern

Durant l’assemblea general de regants es van donar a conèixer els comptes del 2017, entre els quals destaca la inversió en la instal·lació de la bomba solar i el camp fotovoltaic, que ha ascendit a 603.248 €. A banda de les obres de millora de les basses A i B del sector B del canal i l’obra civil del nou sistema de bombament que van ascendir a 287.792 euros, o la inversió de 56.190 euros en comptadors. La comunitat va ingressar el 2017 en concepte de l’explotació directa (aigua i quotes de manteniment) 1,7 milions d’euros i en va gastar 1,6, dels quals 84.000 corresponen al cànon de la CHE i 157.690 euros en obres de reparació.

Pel que fa a la Ribagorçana fins al Pont de Suert, se n’acumulen 241, mentre que fa un any eren de 162; i a la Pallaresa fins a l’embassament de Talarn són 536 hectòmetres cúbics acumulats davant dels 344 del 2017. A la conca de la Valira fins a la Seu hi ha 161 hectòmetres cúbics davant dels 111 de fa un any, mentre que a la del Segre fins a la capital de l’Alt Urgell les reserves són de 115 hectòmetres i el març del 2017 eren de 91.

A la de la Garona fins a la frontera amb França són de 414 davant dels 228 hectòmetres cúbics de l’any passat. Pel que fa a les aportacions, són inferiors ja que el gruix del desglaç no ha començat.

Les reserves de neu, molt per sobre de les de l’any passat

Les actuals reserves de neu al Pirineu superen àmpliament les que es van acumular el 2017 en aquestes mateixes dates. Així doncs, a la conca del riu Éssera fins a Barasona són de 302 hectòmetres cúbics davant dels 166 de fa un any.

tracking