SEGRE

Endesa trasllada un niu cigonya d'una torre elèctrica a un arbre pròxim

La companyia inicia les proves de camp d'uns nous dispositius antiposada en 7 punts estratègics de la plana de Lleida

Traslladen un niu de cigonyes a Gimenells

Traslladen un niu de cigonyes a GimenellsMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa ha instal·lat aquest divendres a Gimenells el primer dels nous dispositius antiposada dissenyats per Birding Natura que es van testejar al CRFS Vallcalent, per tal de provar la seva efectivitat a l’entorn real amb l’objectiu de disminuir, tot el que sigui possible, els impactes de la inevitable convivència entre les infraestructures elèctriques i el medi natural, segons informa la companyia.

Abans però, s’han hagut de traslladar a una nova ubicació els quatre ous del niu de cigonya que estava ocupant la torre elèctrica, sense afectació als clients.

La primera fase d’aquesta prova pilot va començar l’estiu passat amb la instal·lació de dos suports metàl·lics a un espai tancat de recuperació d’aus, al CRFS Vallcalent. Durant dos mesos, en diferents etapes, es van fer proves dels dispositius, es van incorporar modificacions i, mitjançant l’observació directa i amb càmeres de videovigilància, es van extreure unes conclusions sobre el comportament de les aus respecte als elements antiposada. Cal assenyalar que es tracta del primer cop que es realitzen unes proves com aquestes a l’Estat, i que els resultats han complert les expectatives.

La segona i darrera fase consisteix a col·locar els dispositius en suports reals, de formigó i metàl·lics, seleccionats expressament amb l’objectiu de testejar i comprovar si aquests elements poden ser una òptima solució per evitar els incidents elèctrics dels ocells amb les torres elèctriques. En concret s’han escollit set ubicacions repartides entre els municipis de Sant Martí de Riucorb, a l’Urgell, les Borges Blanques, a les Garrigues, Castelló de Farfanya, a la Noguera, i Almenar, Gimenells i Torres de Segre, al Segrià.

Les característiques d’aquests nous dispositius són diferents dels que s’han utilitzat fins ara. Es tracta d’uns elements de perfil rectangular de material reciclable on es fixen unes vares de fibra de vidre de 10 mil·límetres de diàmetre. L’alçada i la distància entre les vares pot ser variable en funció de les espècies d’ocells més freqüents on es vagin a instal·lar. L’objectiu principal és que aquesta solució resulti efectiva, duradora i amb reduït impacte sobre el medi i l’avifauna.

La torre on s’han instal·lat el primer d’aquests prototips estava ocupada per un niu de cigonyes, que els tècnics han hagut de traslladar a un arbre pròxim, amb la supervisió del Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, la parella de cigonyes podran continuar de manera segura la incubació dels seus ous quatre ous.

Traslladen un niu de cigonyes a Gimenells

Traslladen un niu de cigonyes a GimenellsMagdalena Altisent

Traslladen un niu de cigonyes a Gimenells

Traslladen un niu de cigonyes a GimenellsMagdalena Altisent

tracking