SEGRE

RELIGIÓ CONFLICTE

El bisbe de Lleida critica la reclamació de l'art sacre

Salvador Giménez diu que la pugna per les obres del Diocesà “grinyola” amb el sentit cristià || Avala que estiguin al Museu

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i el director del Museu, Josep Giralt, ahir en bona sintonia.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i el director del Museu, Josep Giralt, ahir en bona sintonia.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va assegurar ahir en una entrevista concedida a TV3 que a qualsevol catòlic li seria igual on estiguessin les peces d’art religiós, referint-se al litigi amb Aragó pel centenar d’obres de la Franja i, en especial, a les que va acollir el Museu Diocesà i que el mes de desembre passat es van traslladar al monestir de Sixena. La seua ubicació “no és rellevant”, va indicar. “El problema es crea quan es passa a un estat d’aversió o preocupació que deriva en la humiliació d’un poble o en el sentiment de victòria” que “grinyolen amb la mentalitat universal del cristianisme que té l’Església”, va remarcar.

Giménez va indicar que totes les peces del Museu estan convenientment inventariades i que van arribar al museu de la mà del bisbe Josep Messeguer a finals del segle XIX a través de compravenda, cessions o permutes.

Assegura que totes les peces estan inventariades i que es van comprar, cedir o permutar

És el cinquè bisbe de Lleida que ha d’afrontar el litigi per les obres d’art d’Aragó que ha transcendit, segons ell, les raons religioses i s’ha convertit en un conflicte civil.

D’altra banda, membres de la plataforma Sijena ¡Sí! es van manifestar ahir a Roda d’Isàvena per reclamar la devolució del centenar d’obres d’art de la Franja que estan a Lleida i que reclama el bisbat de Barbastre-Montsó. Aquesta entitat dóna suport a la reclamació del bisbe aragonès Ángel Pérez i va organitzar una caravana reivindicativa en què van participar més d’un centenar de persones.

Els manifestants van sortir de Saragossa en direcció a Sariñena, Barbastre, Graus i Roda d’Isàvena. En l’acte van intervenir autoritats locals i es va llegir un manifest. A més, es van recollir més de 450 firmes en suport a aquesta petició i es van entregar 350 fulls volants durant la marxa.

La consellera de Cultura lamenta l’“espoli”, que ha estat ineficaç La nova consellera de Cultura, Laura Borràs, va assegurar ahir que l’“espoli” de les obres de Sixena no ha garantit ni la conservació ni l’exposició pública. Va afegir que el 155 va tenir un paper “deshonest i democràticament indigne” en l’art de la Franja. Va assegurar, d’altra banda, que l’exministre del PP Íñigo Méndez de Vigo va jugar a “fer de conseller” en contra dels interessos que, teòricament, havia de preservar facilitant l’“espoli” cap a un espai privat d’un patrimoni adquirit i documentat legalment per la Generalitat. Borràs va qualificar el conflicte d’identitari.

tracking