SEGRE

TRIBUNALS POLÈMICA

Jutgen un exregidor de Cervera per injúries a l'alcalde Ramon Royes

Mateu Figuerola s’enfronta a una multa de 8.400 euros i una indemnització de 12.000 euros || Fiscalia no acusa al considerar que preval la llibertat d’expressió

Mateu Figuerola.

Mateu Figuerola.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’exregidor de Cervera Mateu Figuerola es va asseure ahir al banc dels acusats per un delicte d’injúries per la querella que li va interposar l’alcalde de la capital de la Segarra, Ramon Royes. L’alcalde, que exerceix l’acusació particular, es va querellar contra l’exedil per diversos articles que va publicar en una revista local el 2013 en els quals l’acusava de “jugar brut” i de “fer negocis personals des dels despatxos de la Paeria”, en el context de polèmica urbanística que vivia llavors Cervera per la construcció de nous supermercats de Mercadona i Esclat.

Ramon Royes demana que Mateu sigui condemnat al pagament d’una multa de 8.400 euros (a raó de 20 euros diaris durant 14 mesos) com a autor d’un delicte d’injúries greus i que l’indemnitzi amb uns altres 12.000 euros pel perjudici que li ha causat. El seu lletrat, Carles López, va assegurar que Figuerola “va acusar Royes de tràfic d’influència, prevaricació i corrupció al tenir interessos personals. Va fer unes acusacions que van més enllà de la crítica política i el va vilipendiar públicament”. Royes va declarar que es va querellar perquè va posar en dubte la seua honorabilitat.

Per la seua part, Figuerola, que en aquell temps era regidor no adscrit i anteriorment ho havia estat per Plataforma per Catalunya, va negar les injúries i, en el seu últim torn de paraula, va afirmar que “portar aquest cas als tribunals ha estat un pèrdua de temps”. La Fiscalia va demanar una sentència absolutòria al considerar que, en aquest cas, preval la llibertat d’expressió. La fiscal va assegurar que “poden ser afirmacions no educades però no són injurioses. Els polítics saben que s’enfronten a aquest tipus d’acusacions”. Aquest va ser el mateix argument que va utilitzar la defensa de Figuerola. Al judici, també va declarar Joan Valldaura. Alcalde de Cervera entre 2007 i 2011 i que el 2013 era edil pel PSC, va dir que “en els plens hi havia situacions de tensió pel pla urbanístic”. El judici va quedar vist per a sentència.

En una carta en una revista local el va acusar de “fer negocis personals des dels despatxos de la Paeria”

El projecte per a un establiment de Mercadona i el trasllat d’Esclat va adobar una batalla per l’ordenació urbanística de la ciutat, que havia de delimitar les zones on s’instal·larien aquests nous comerços. Crítiques creuades i acusacions arran d’aquesta qüestió entre grups polítics van congelar durant més d’una dècada el POUM. En les eleccions del 2015, amos de finques van impulsar una candidatura per evitar, sense èxit, que Royes repetís com a alcalde. Actualment en el ple hi ha vuit forces polítiques per a només tretze regidors.

La polèmica per les superfícies comercials de Cervera s’ha allargat durant anys a la capital de la Segarra. Es remunta als últims anys de Salvador Bordes al capdavant de la Paeria i els mandats de Joan Valladaura i Ramon Royes.

Mateu Figuerola.

Mateu Figuerola.SEGRE

tracking