SEGRE

RESCATS EMERGÈNCIES

Ferida greu una escaladora al caure de vint metres a Collegats

Rescat complex de gairebé sis hores diumenge en què van participar Bombers i Pompièrs || Un helicòpter d’Andorra va fer el trasllat a l’hospital Vall d’Hebron

Vista del dispositiu dels diferents efectius per al rescat de diumenge a Collegats.

Vista del dispositiu dels diferents efectius per al rescat de diumenge a Collegats.BOMBEROS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una veïna d’Andorra va resultar ferida de gravetat diumenge al caure de vint metres mentre feia escalada a la zona coneguda com a Paret del Pessó, a Collegats, al Baix Pallars. Com ja va informar SEGRE ahir, els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís a les 19.25 hores i a causa del complicat rescat, els serveis d’emergències van tardar gairebé sis hores a poder evacuar l’escaladora accidentada. Fins a la zona es van traslladar set dotacions de diversos cossos com els Bombers de la Generalitat, els Pompièrs d’Aran i també un helicòpter dels Bombers d’Andorra. L’accident es va produir quan l’escaladora estava fent aquesta via amb una altra persona. En un moment donat, una de les roques es va trencar i l’escaladora va caure des d’una altura de vint metres. L’afectada es va fer diverses contusions i traumatismes, també al cap, ja que va anar colpejant-se contra la paret de la muntanya.

Una vegada al lloc, els efectius de rescat van muntar un dispositiu per tal de poder arribar fins a l’escaladora. Per aconseguir-ho, van haver de baixar fins a ella fent ràpel i van haver d’instal·lar un sistema de cordes per poder pujar-la fins al cim de la muntanya. Una vegada estabilitzada, l’afectada va ser evacuada per un helicòpter dels Bombers d’Andorra fins a l’hospital Vall Hebron. Finalment, el dispositiu es va donar per finalitzat gairebé a la mitjanit, concretament a les 23.45 hores. Des del centre d’emergències de Lleida es va demanar la participació dels Bombers d’Andorra, ja que eren els que eren més a prop de la zona de l’accident i perquè estan equipats per fer vols nocturns de rescat. Des del centre lleidatà es va demanar la col·laboració del Principat per la gravetat de les ferides de l’escaladora, podria ser el primer rescat en el qual es donen aquestes circumstàncies. D’altra banda, els Bombers de la Generalitat van rescatar diumenge a la nit cinc persones que s’havien perdut mentre feien una excursió per la zona d’Es Bordes, a la Val d’Aran. L’avís es va rebre a les 21.43 hores i fins a la zona es van traslladar dos dotacions, que van localitzar els excursionistes dos hores després, també a mitjanit. Tots ells estaven en bones condicions.

tracking