SEGRE

TRIBUNALS CRIM

Excarceren l'homicida d'Alfarràs, que ingressa en un psiquiàtric

L’Audiència posa fi a gairebé tres anys de presó preventiva || Josep Sopena va matar el veí d’aquesta localitat Aquilino Rubio i va atacar la filla d’aquest el 2016

Josep Sopena va ser jutjat per un jurat popular el novembre passat.

Josep Sopena va ser jutjat per un jurat popular el novembre passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha acordat l’excarceració i l’ingrés en un centre psiquiàtric convencional de Josep Sopena Guasch, el veí d’Alfarràs que va confessar haver matat Aquilino Rubio, de 56 anys i d’aquesta localitat, i atacat la filla d’aquest, de 35, el 19 de maig del 2016. La magistrada ha dictat aquesta interlocutòria després que l’advocat de la defensa, Carles López, demanés la seua posada en llibertat al recórrer la sentència davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La mateixa Audiència va absoldre fa un parell de mesos Sopena dels delictes d’homicidi i d’homicidi en grau de temptativa a l’aplicar-li l’eximent complet d’alternança psíquica, com va establir el jurat popular que el va declarar culpable del crim per unanimitat. Tanmateix, va dictar l’ingrés de l’homicida en un centre psiquiàtric penitenciari durant un màxim de 19 anys. La defensa va recórrer la sentència al considerar que havia de complir la mesura de seguretat en un psiquiàtric convencional i no en una presó.

La magistrada es basa en la jurisprudència del Tribunal Constitucional i posa fi a la situació de presó preventiva en la qual es troba l’acusat. Sopena porta gairebé 3 anys, des del 22 de maig del 2016, empresonat. La majoria d’aquest temps l’ha passat al mòdul psiquiàtric de Brians. Malgrat posar fi a la presó preventiva, l’Audiència estableix l’internament psiquiàtric per oferir a Sopena “l’oportú tractament que necessita, i també per conjurar el perill o risc que representa”.

El jurat popular va declarar culpable el veí d’Alfarràs, encara que va demanar que no ingressés a la presó a l’entendre que quan va cometre el crim “tenia totalment anul·lades les seues capacitats” a causa d’un brot de l’esquizofrènia paranoide que pateix, agreujat per l’efecte de l’alcohol i les drogues. A més, van qualificar els fets d’homicidi i no d’assassinat al no veure provat que l’acusat “volgués infringir el màxim dolor a les víctimes” malgrat les 70 punyalades que van rebre. L’Audiència va dictar la seua reclusió en un psiquiàtric penitenciari durant un màxim de 19 anys i uns altres deu anys de llibertat vigilada, però la decisió no és ferma a l’haver estat recorreguda.

tracking