SEGRE

URBANISME ACTIVITATS

Urbanisme decideix aquest divendres si legalitza el camp de parapent del Montsec 4 dècades després

Mentre amplien el d’Organyà i el doten de noves instal·lacions || La comissió de Catalunya examinarà l’aeròdrom de la Cerdanya i la de Lleida suspèn la pista de Sant Guim de Freixenet

Imatge d’arxiu d’aficionats al parapent al Montsec.

Imatge d’arxiu d’aficionats al parapent al Montsec.ENTRENÚVOLS

Creat:

Actualitzat:

El procés per legalitzar les zones de salt i aterratge de parapent i ala delta del Montsec, compresa entre els municipis d’Àger i Sant Esteve de la Sarga, ultima el seu recorregut després de dos anys de tramitació. La comissió d’Urbanisme de Catalunya debatrà avui el pla parcial per legalitzar-la, després de més de 40 anys, com a equipament esportiu i de serveis. Això obrirà la porta a futures ampliacions i a regular noves activitats compatibles amb el medi natural, en un moment en què tres instal·lacions més per a vols esportius es troben en procés de regularització o de millora a les comarques de Lleida.

La pràctica de vols sense motor es va iniciar de manera informal al Montsec fa més de quatre dècades. Aficionats a l’ala delta i el parapent van elegir la zona per complir unes condicions idònies per a la pràctica d’aquests esports i es va consolidar com una destinació de referència per a aquestes activitats, encara que sense una regulació que ho emparés. Avui dia, això suposa importants limitacions que afecten fins i tot accions en aparença simples, com netejar matolls. Fer-ho exigeix obtenir permisos específics cada vegada, al tractar-se d’espais naturals catalogats com a PEIN i Xarxa Natura des de l’any 1992. Això, al seu torn, complica la celebració d’esdeveniments i competicions esportives.

L’alcalde d’Àger, Lluís Ardiaca (ERC), va explicar que el pla incorpora els requeriments que ha formulat Urbanisme per adaptar-lo a aquestes àrees protegides. Per aquesta raó, es va mostrar convençut que obtindrà el vistiplau de la comissió de Catalunya. En la mateixa sessió iniciarà la tramitació el nou pla director urbanístic de l’aeròdrom de la Cerdanya. Val a recordar que aquest equipament ha estat objecte de polèmica perquè veïns de la zona i entitats ecologistes temien que la Generalitat el destinés a vols comercials. És una cosa que el Govern ha descartat i preveu reservar-lo a aviació esportiva.

Al marge de la comissió de Catalunya, el camp de vol de titularitat particular que funciona al municipi de Sant Guim de Freixenet, amb una pista sense asfaltar per a avionetes, està pendent de regularització davant de la Generalitat. L’última comissió d’Urbanisme de Lleida, celebrada la setmana passada, va deixar en suspens el projecte per regularitzar aquesta instal·lació a la Segarra.

D’altra banda, l’ajuntament Organyà du a terme des de finals del mes de febrer passat obres per ampliar la seua àrea d’enlairament i aterratge de parapent. El projecte global inclou places d’estacionament per a vehicles, grades per a visitants i altres instal·lacions. L’objectiu és convertir-la en una estació internacional per a parapent acrobàtic.

tracking