SEGRE

AIGÜES REGADIUS

Demanen 7.500 €/ ha als regants de la Conca de Tremp

La boira cobria ahir gran part de la vall d'Àger. A la imatge, la serra del Montsec al fons.

La Conca de Tremp, 73 dies sota la boira el 2018, gairebé el doble que l'any anteriorAnna Sàez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors de la Conca de Tremp hauran de pagar 7.500 euros per cada hectàrea on s’implanti el reg, una xifra superior a l’exigida en altres regadius com el Segara-Garrigues, on paguen una mica més de 3.000 per hectàrea. El departament d’Agricultura ha proposat a la comunitat de regants del Pallars Jussà posar en marxa el reg en un primer sector de 40 hectàrees després d’anys de paralització. Els regants, al seu torn, reclamen reunir-se amb representants de la conselleria per abordar tant les sumes a pagar com les condicions per implantar el reg.

Dels 7.500 euros per hectàrea, 2.800 euros corresponen al 30% del cost de la xarxa secundària, que segons la normativa han de pagar als beneficiaris del reg. La resta, 4.700 euros, correspon al 30% del cost de la xarxa primària. La Generalitat la pagarà per endavant i els pagesos hauran de liquidar-la una vegada conclogui l’obra. Aquesta última quantitat és una estimació del departament d’Agricultura i pot variar en funció de quin és el cost final d’aquesta infraestructura.

Tal com succeeix en altres regadius, la posada en marxa de les primeres quaranta hectàrees de reg requerirà l’adhesió del seixanta per cent dels regants afectats. La comunitat, per la seua part, espera concretar condicions abans d’obtenir aquestes adhesions. A banda de comptar amb aquest percentatge mínim d’inscripcions, l’execució de les obres està condicionada a la disponibilitat de fons en el pressupost de la Generalitat.

LES CLAUS Regadiu i pressupost Abasta 4.500 hectàrees amb un pressupost de 113 milions, dels quals 71 corresponen a la xarxa primària i 42, a la secundària. Adhesions i pagaments Desenvolupar un primer sector de 40 hectàrees requerirà l’adhesió d’almenys el 60% dels regants de la zona, que hauran de pagar el 30% de l’obra: 2.800 €/ha per la xarxa secundària i uns 4.700 per la primària. Una xifra elevada La xifra exigida és major que la del segarra-garrigues, on la generalitat va pagar la xarxa primària estatal per compte dels regants.

tracking