SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Els óssos surten del confinament

Albiraments, petjades i altres indicis després de la hibernació a Aran, el Pallars Sobirà, la Ribagorça i el Pirineu francès || A l’espera de conèixer quantes cries se sumen als 50 exemplars actuals

Fotografia nocturna de l’ós Cachou, captada per una càmera automàtica el mes d’octubre passat.

Fotografia nocturna de l’ós Cachou, captada per una càmera automàtica el mes d’octubre passat.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els óssos surten del confinament dels seus caus després del període d’hibernació. Alguns exemplars han estat albirats en les últimes setmanes a la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pirineu central francès, on s’ha verificat la primera predació a bestiar d’aquest any a la serralada. Així consta en recomptes oficials que han publicat el Conselh Generau d’Aran i el ministeri d’ecologia gal. La població d’aquesta espècie s’estima ara per ara en mig centenar d’exemplars, a l’espera de saber quants nous cadells han nascut aquest any. Les cries i les seues mares solen albirar-se durant els mesos d’estiu.

En el cas d’Aran, uns quants indicis de moviments d’óssos ja es van constatar durant l’hivern. Així, durant el mes de gener es va albirar un ós a Naut Aran i es van detectar petjades a Vielha e Mijaran, en tots dos casos d’exemplars sense identificar.

A començaments de març, el senyal del collar GPS que l’ós Cachou porta va revelar que s’havia desplaçat al municipi de Vielha e Mijaran, després d’haver estat durant mesos en una mateixa zona del terme municipal d’Arres. De moment no s’han conegut moviments del mascle Goiat, també amb un dispositiu de localització GPS.

Quant als indicis a l’Alta Ribagorça, es tracta de la troballa de petjades a la Vall de Boí en dos ocasions: la primera, a finals de febrer en terrenys del Parc Nacional d’Aigüestortes; la segona, el passat dia onze a la zona de Caldes, en una cota de la muntanya superior a la del balneari.

Tres dies després, el passat dia 14 de març, es van detectar també petjades d’ós a la comarca del Pallars Sobirà. Va ser la zona de Bonabé, al terme d’Alt Àneu i a prop de la frontera francesa.

Ara per ara, l’únic atac verificat d’óssos a bestiar ha tingut lloc al vessant francès del Pirineu, al municipi gal d’Orlu, el passat 10 de març.

tracking