SEGRE

ESNOTICIA

Agents Rurals contra el virus

L'equip de prevenció d'incendis forestals ha portat a terme disset desinfeccions a les comarques lleidatanes durant l'epidèmia del Covid-19 || Totes, excepte la de la residència d'Àger per un brot, han estat a requeriments d'ajuntaments i consells comarcals del Pirineu

Gairebé totes les desinfeccions les han fet a petició d’ajuntaments o consells del Pirineu.

Gairebé totes les desinfeccions les han fet a petició d’ajuntaments o consells del Pirineu.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals han fet un total de disset desinfeccions a les comarques de Lleida durant la pandèmia, i s’han sumat d’aquesta manera a la lluita activa contra el coronavirus. Les desinfeccions les ha portat a terme el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que ara, amb la millora de la situació, ha tornat a les tasques habituals, entre les quals la campanya per reduir incendis als boscos de ribera causats per l’elevada propagació del borrissol que desprenen els pollancres i els àlbers.

La primera desinfecció que van portar a terme els Rurals a les comarques de Lleida va ser el 23 de març a Àger, on hi va haver, a la residència, un dels principals brots de contagi a Ponent. Posteriorment, han intervingut a la Pobla de Segur (29 de març), la Seu d’Urgell (29 de març), Sort, Montardit de Baix i Llessui (3 d’abril) i Tremp (9 d’abril). A Sort van fer dos desinfeccions més els dies 9 i 17 d’abril.

Han intervingut on han estat requerits per ajuntaments i consells comarcals del Pirineu

També a Aransís (Gavet de la Conca) i Sant Joan de Vinyafrescal (Pobla de Segur). Finalment, el 30 d’abril van anar a Llavorsí, Sort i Tremp. En aquests casos han actuat al ser requerits per ajuntaments o consells comarcals, especialment en pobles que no disposen d’equips propis per fer les desinfeccions i en els quals s’han registrat positius.

Una altra comesa principal dels Rurals durant la pandèmia ha estat detectar infraccions al medi natural en senders i en zones d’escalada i alta muntanya durant el confinament, ja que estaven prohibides les activitats a l’aire lliure. Han aixecat més de setanta actes per infraccions. És el cas de tres escaladors que van ser sorpresos a finals de març a la cova Gran de Santa Linya, a la Noguera, o també de sis escaladors que van ser denunciats al ser descoberts al terme de Fígols i Alinyà, a l’Alt Urgell.

L’estat d’alarma també va suposar el final de la temporada d’esquí i el tancament de totes les estacions, tot i que algunes persones van decidir anar a zones d’alta muntanya malgrat el risc de ser sancionats. Precisament per garantir el compliment de l’estat d’alarma, el grup de Muntanya dels Agents Rurals es va encarregar de revisar zones del Pirineu de difícil accés com la Bonaigua.

L’eclosió de la primavera va coincidir aquest any amb l’emergència sanitària per coronavirus i, en conseqüència, l’augment de la biodiversitat ha estat un dels aspectes positius del confinament.

En espais naturals protegits com l’estany d’Ivars i Vila-sana, tancat al públic durant més de dos mesos, els Rurals van detectar nous comportaments de les espècies.

En el cas de les aus, aquestes han portat les postes a zones més allunyades de l’estany. Quant a les actuacions amb fauna, van rescatar recentment una serp blanca a l’interior d’una casa en un nucli agregat de Cervera, on residia una persona que estava aïllada al ser sospitosa d’estar contagiada pel coronavirus.

Davant d’aquesta situació, els agents van haver de posar-se els equips de protecció individual (EPI) abans entrar al domicili. Aquesta va ser la primera vegada des de l’inici de l’estat d’alarma que els Agents Rurals van rescatar a Lleida un animal salvatge havent d’equipar-se amb tots els elements de protecció per evitar contagis de coronavirus: uniforme, guants, peücs, màscara i ulleres o mampares protectores.

Els parcs naturals tornen a obrir portes al públic Els lleidatans poden tornar a passejar i fer esport en parcs naturals des de principis del mes passat, tot i que la Generalitat recorda que encara hi ha limitacions. Així doncs, per exemple, en el cas del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està permès el senderisme, l’alpinisme, l’escalada en vies existents i l’esquí de muntanya, a més de circular en bici per les zones autoritzades. 

Per motius de seguretat, s’han rehabilitat els aparcaments d’accés, encara que s’ha disminuït el nombre de places al 50 per cent.

La utilització de mascareta és obligatòria als espais tancats com ara els punts d’informació, així com als espais exteriors compartits en els supòsits en els quals no es pot mantenir la distància de seguretat.

Gairebé totes les desinfeccions les han fet a petició d’ajuntaments o consells del Pirineu.

Gairebé totes les desinfeccions les han fet a petició d’ajuntaments o consells del Pirineu.AGENTS RURALS

tracking