SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Biosca entrega la casa que regalava per guanyar veïns i vol fer-ho amb deu més

Una parella jove de Manresa s'instal·la en aquest municipi de la Segarra || Iniciativa per lluitar contra la despoblació i l'ajuntament mira ara d'aconseguir llocs de treball als nous veïns

L’alcalde de Biosca, Josep Puig (dreta), entregant les claus a la parella de Manresa (esquerra).

L’alcalde de Biosca, Josep Puig (dreta), entregant les claus a la parella de Manresa (esquerra).X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En només vuit dies, l’ajuntament de Biosca ha aconseguit donar les claus de l’habitatge que regalava per guanyar veïns i evitar la despoblació. Es tracta d’una parella jove de Manresa que projecta el seu futur a la Segarra. Ella, Camil, treballa com a freelance, i ell, Sebastián, busca feina a BonÀrea. L’alcalde, Josep Puig, és el promotor d’aquesta iniciativa i el propietari de la casa regalada. Va explicar que vol repetir l’experiència i que ja negocia amb altres amos d’habitatges a la població, on “hi ha una desena de cases buides”, perquè també les regalin a nous veïns. L’alcalde va apuntar també que es reunirà amb empreses de la zona, entre les quals BonÀrea, per facilitar l’accés a llocs de treball per als nous habitants.

En els dos últims anys han tancat el bar restaurant i la botiga forn de pa; ja no hi queden comerços

Biosca té 176 habitants, 70 dels quals viuen al nucli principal i la resta en masies de Lloberola i Biosca. En l’última dècada, el municipi ha perdut 50 veïns i des de l’any 2000, gairebé un centenar. A més, en els dos darrers anys han tancat el bar restaurant i la botiga fleca, per la qual cosa el poble no té comerços. A tot això se suma que el 2012 va tancar l’escola (vegeu el desglossament). Segons l’alcalde, tot plegat ha provocat que augmenti la despoblació.

Puig creu que “cal aprofitar que som a prop de Guissona i Torà, on és fàcil trobar feina”. Va assegurar que, a nivell de recursos econòmics, amb un pressupost anual d’uns 100.000 euros, el consistori amb prou feines té capacitat de poder incidir en el problema. Així, en el passat mandat l’ajuntament va haver de vendre dos habitatges i terrenys per poder fer front a deutes.

Així mateix, el consistori ha d’afrontar també la pèrdua de veïns pel tancament de masies per la falta de serveis. Des de fa gairebé una dècada està encallat el projecte per asfaltar el vial que connecta les masies de la Masquita, l’Aubagueta i Cabirol. Són algunes de les que tenen activitat econòmica i que cada vegada tenen més problemes perquè “els camions es neguen a circular per itineraris no asfaltats”. Puig va apuntar que cal resoldre la situació o, “altrament, el territori quedarà desert”.

Bona part de la reivindicació històrica del municipi de passar al Solsonès és precisament per aquesta raó. Així, masies veïnes tenen serveis diferents si són del Solsonès o de la Segarra, ja l’any passat van aconseguir passar al Solsonès les masies de Folch i Miravalls.

Van evitar tancar el col·legi fa trenta anys amb una acció similar A començaments dels anys noranta, el llavors alcalde, Joan Joanola Molist, va aconseguir mantenir oberta l’escola amb una iniciativa similar. El primer edil, mort el novembre passat, donava una casa a cada nou veí que vingués amb nens en edat escolar. Va aconseguir-ne més de mitja dotzena. L’èxit va ser tal que el 1992 el següent alcalde, Josep Freixas, va inaugurar el nou edifici de l’escola Sant Abdó i Senen, patró de la localitat. Dos dècades després, el 2012, la falta d’alumnes va provocar el tancament definitiu del centre i els tres que quedaven van ser traslladats a Sanaüja. La despoblació en petits pobles de la Segarra va provocar també el tancament anteriorment d’escoles a Ivorra, Portell, les Oluges o Granyena. En una comarca amb 23.000 veïns i 103 nuclis de població, dels quals 35 tenen menys de 20 habitants, la situació que viu Biosca és similar a la de moltes altres poblacions.

tracking