SEGRE

COMUNICACIONS TRANSPORT

FGC explotarà la línia de Manresa el 2024 i invertirà seixanta milions a renovar rodalies

Destinats a comprar quatre trens per al tram Lleida-Manresa, un centre operatiu, més trajectes, baixadors i estacions de bus, entre les quals la de la capital || Diputació i Paeria demanen avançar els terminis

El conseller Damià Calvet a la presentació del nou model de rodalies a la Llotja de Lleida.

El conseller Damià Calvet a la presentació del nou model de rodalies a la Llotja de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) explotarà la línia de Manresa, ara R-12 i gestionada per Renfe, el 2024 dins del nou model de rodalies per a Lleida que preveu el Govern i que suposarà una inversió de 60 milions. Així ho va exposar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a la presentació del projecte davant d’institucions i alcaldes a Lleida. Aquesta inversió contempla l’adquisició de quatre trens per a la nova línia, que passarà a dir-se RL3 de Lleida a Cervera i RL4 de Lleida a Manresa; també preveu la creació d’un centre d’operacions, augmentar les freqüències i habilitar nous trajectes en bus, així com construir baixadors i estacions, inclosa la de Lleida (vegeu les claus).

Calvet va deixar clar que no s’ha firmat cap contracte amb Renfe per a la gestió de la Lleida-Manresa i va afegir que “el Govern no en firmarà cap mentre no es reobri el traspàs incomplet i incomplert per renovar rodalies de fa més de deu anys” amb el llavors ministeri de Foment. Va incidir que no s’han complert les condicions ni en inversions (no arriba al 15% dels 4.000 milions promesos) ni en la transferència del dèficit tarifari. No obstant, va assenyalar que les negociacions continuen. D’altra banda, l’obligació del Govern és donar solucions a una línia clarament deficitària que no compleix les exigències dels usuaris, per la qual cosa, un cop comprovat que Renfe no compleix les expectatives com a operador, va dir, serà FGC el que se n’encarregarà. Amb aquesta finalitat començaran els tràmits a mitjans del mes vinent. La competència de Rodalies està en mans de la Generalitat, que paga un canon a Adif, ja que és titular de les infraestructures.

Segons el secretari de Mobilitat, Isidre Gavín, l’executiu aposta per augmentar freqüències de sis a dotze entre Lleida i Cervera i de tres a cinc entre Lleida i Manresa, així com desvincular la línia regional de llarga distància de l’àrea metropolitana apostant per la connexió amb la Catalunya central i convertir l’estació Lleida-Pirineus en el seu nexe amb l’alta velocitat.

Gavín va indicar que l’ús de regionals per anar de Lleida a Barcelona ha caigut en picat ja que no és operatiu per l’alta velocitat. Els 100.000 usuaris de l’any 2012 van passar a 40.000 el 2018. Els que fan el tram Manresa-Barcelona són pocs però podran transbordar amb celeritat. En aquest trajecte opera Renfe. El nou model va tenir el suport institucional encara que el president de la Diputació, Joan Talarn, i la Paeria de Lleida van instar el Govern a implantar-lo abans del 2024 ja que és vital per al territori. Talarn va recordar que aquest canvi ja es va gestar el mes de febrer passat. Fonts de Renfe van qualificar l’anunci de Calvet de “llàstima”, ja que suposarà una demora més quan la companyia té trens i personal per millorar el servei ja i és la Generalitat, que el gestiona, “qui ho impedeix”.

El conseller Damià Calvet a la presentació del nou model de rodalies a la Llotja de Lleida.

El conseller Damià Calvet a la presentació del nou model de rodalies a la Llotja de Lleida.ITMAR FABREGAT

tracking