SEGRE

ESNOTICIA

La comarca lleidatana que guanya més de 400 veïns per la pandèmia

La Covid ha suposat una oportunitat per als pobles petits, que han guanyat veïns a causa del teletreball i la preferència per entorns rurals i menys massificats. Així, l'Alta Ribagorça ha guanyat més de 400 veïns des del març, encara que altres poblacions de Lleida com Vielha o Vinaixa també han vist incrementats els censos.

Imatge de cues davant d’un restaurant de Lleida ciutat dissabte.

Imatge de cues davant d’un restaurant de Lleida ciutat dissabte.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’impuls del teletreball per la crisi sanitària i l’aposta per entorns rurals menys massificats que les grans ciutats han suposat una oportunitat per als pobles de Lleida, que han vist incrementar el seu cens en els últims mesos. Un dels casos més significatius és l’Alta Ribagorça, que ha guanyat més de 400 nous veïns, 300 dels quals a la capital, el Pont de Suert.

El seu alcalde, Josep Antoni Troguet, va apuntar que el confinament i el teletreball són les principals causes d’aquest augment. A això, cal sumar-hi els serveis i la possibilitat de disposar de tecnologia 4G i fibra òptica. “Des del març ha estat un degoteig continu d’empadronaments, persones vinculades al municipi o que tenien aquí una segona residència”, va dir. Això també ha provocat que el col·legi públic hagi guanyat 22 alumnes. “La gent valora la qualitat de vida, en un entorn com el que tenim aquí, i una millor gestió del temps.”

Una d’aquestes noves veïnes és la Meritxell, de 45 anys i que treballa a la indústria farmacèutica, que ha convertit la seua segona residència en habitatge habitual. “Aquí no em falta de res, tinc tots els serveis i equipaments necessaris, estic en plena naturalesa i no és un inconvenient anar a Barcelona una vegada al mes per feina.” Va assegurar que la pandèmia ho ha canviat tot i “ha demostrat que molts treballs es poden fer des de casa i telemàticament. Fem el mateix treball i amb els mateixos resultats que als despatxos”.

A Vilaller aquest increment ha estat del voltant de cinquanta persones, segons l’alcaldessa, Maria José Erta. “Fins i tot hi ha famílies que s’han comprat un habitatge, d’altres són de lloguer o en segones residències.” El col·legi també ha guanyat quatre alumnes. El consistori ha habilitat la sala d’actes amb horaris establerts com a àrea de treball amb wifi gratis, per a aquells que ho necessitin. Per la seua part, l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, va explicar que han guanyat entre cinquanta i seixanta persones. Majoritàriament, són gent que hi té una segona residència i que ha optat per traslladar-se a aquesta localitat.

Aquesta situació es repeteix en altres municipis de Lleida. Vielha i Naut Aran van sumar 85 nous veïns cada un entre el març i el setembre. De la mateixa manera, localitats de les Garrigues com Vinaixa o la Floresta també han guanyat habitants des del març, així com en poblacions dels Pallars, l’Urgell o el Segrià.

«Serveis i naturalesa han estat la clau per prendre la decisió»

Núria Cereza. Vilaller

La família de Núria Cereza és una de les que s’han establert a Vilaller. Va explicar que a l’estiu, després del confinament estricte a Barcelona, van decidir quedar-se en aquest municipi de la Ribagorça, on ja tenien un habitatge. “És un luxe ser aquí, les meues filles s’han adaptat molt bé al col·legi, teletreballem i el temps és molt més eficient. Els serveis, internet i la naturalesa han estat clau per prendre aquesta decisió”, va assenyalar en aquest sentit. Tant ella com la seua parella són enginyers de telecomunicacions i el teletreball els permet poder canviar de vida. 

tracking