SEGRE

ESNOTICIA

Una comarca de Lleida, el territori de Catalunya amb més taxa de contagis durant la pandèmia

Aran és el territori de Catalunya amb un volum més gran de població infectada des del març del 2020. Segons dades de Salut, un 15% dels habitants ha contret la Covid. És gairebé el doble que la mitjana catalana. La síndica, Maria Vergés, ho atribueix a la variant britànica, molt més contagiosa, que va disparar els índexs a la Val després de Nadal.

Imatge d’arxiu de l’Espitau de Vielha.

Imatge d’arxiu de l’Espitau de Vielha.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aran és el territori de Catalunya amb un volum més alt de població infectada des de l’inici de la crisi sanitària de la Covid. Així, a la Val, que compta amb un estatus diferent del de les comarques, s’han detectat des del març de l’any passat 1.422 casos, la qual cosa implica un 15,16% dels habitants, segons les dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

És gairebé el doble que la mitjana catalana, que és del 7,9% de la població, mentre que a Lleida és el 9,33 per cent. A la demarcació, Aran la segueixen la Cerdanya (12,19%), Segrià (9,73%), Pla d’Urgell (9,66%), Segarra (9,33%) i Noguera (9,18%).

Per la seua banda, l’Alta Ribagorça és la segona comarca amb el percentatge més baix de població afectada, amb un 5,16%, un terç que Aran. Només la Ribera d’Ebre en té menys, un 4,52%.

.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, va atribuir aquest índex al fet que “des de Nadal s’ha instal·lat la variant britànica”. S’ha de recordar que els experts ja van assenyalar que la Val va ser un dels primers territoris a registrar casos d’aquesta soca, molt més contagiosa, i això va provocar que ja al gener es disparessin els indicadors de la Covid i els contagis.

De fet, segons les dades d’AQuAS, l’1 de gener hi havia 494 casos a la Val enfront dels 1.422 actuals. Tanmateix, Vergés va qüestionar que s’hagin detectat gairebé mil positius des del gener.

No obstant, va apuntar que tenen comptabilitzats 1.601 contagis des de l’inici de la crisi sanitària entre tots els tests que han dut a terme, en què s’inclouen, per exemple, persones que no són de la Val i es van fer allà la prova o residents a Aran no empadronats. Així mateix, va assenyalar que la pressió hospitalària i els nous casos van a la baixa.

El Conselh va confirmar ahir 8 nous contagis, mentre que hi ha 4 persones ingressades per Covid a l’Espitau de Vielha. .

L’Alta Ribagorça és la segona comarca de tot Catalunya amb la taxa més baixa de positius, el 5,16%

El risc de rebrot segueix per sobre dels 100 punts (llindar a partir del qual es considera que és alt) a totes les comarques catalanes excepte al Baix Ebre, on consta una taxa de 72. No obstant, la velocitat de transmissió (Rt, que indica quantes persones infecta cada positiu) continua descendint i a la regió sanitària de Lleida està a punt de baixar d’1. Al Pirineu, l’Alta Ribagorça té l’Rt més baixa de tot Catalunya, amb 0,71 punts.

Quant al risc de rebrot, el Pallars Sobirà, la Val d’Aran i el Pla d’Urgell són els territoris catalans amb més taxes, amb 2.467, 1.149 i 959 punts, respectivament. Els segueixen l’Alt Urgell (888), la Cerdanya (818) i el Solsonès (751). En aquesta última comarca, en una setmana s’han duplicat els contagis i s’han detectat un total de vint-i-nou nous positius.

Segons van explicar des del Centre Sanitari del Solsonès i l’ajuntament de Solsona, la majoria s’han diagnosticat mitjançant 246 proves PCR, i tres es van detectar arran de 29 tests d’antígens.

Aquestes dos institucions van fer una crida “a la precaució, a evitar aglomeracions, especialment en les cites vinculades amb Sant Jordi, i a mantenir totes les mesures necessàries per contenir la pandèmia”.

Per la seua banda, amb indicadors de risc de rebrot més baixos, tot i que encara molt elevats, hi ha l’Urgell (560), la Noguera (548), les Garrigues (525), la Segarra (510), el Segrià (487), el Pallars Jussà (428) i l’Alta Ribagorça (324).

tracking