SEGRE

AGRICULTURA FAUNA SALVATGE

Pagesos volen que Verdú sigui zona catastròfica per la plaga de conills

Asseguren que ha arrasat els cultius de cereal del municipi i també ha afectat oliveres centenàries || Exigeixen a la Generalitat que prengui ja mesures urgents

La zona agrícola de Verdú afectada per les destrosses de la plaga de conills.

La zona agrícola de Verdú afectada per les destrosses de la plaga de conills.PLATAFORMA PAGESOS O CONILLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agricultors de Verdú reclamen la declaració de zona catastròfica pels danys provocats a les seues finques per la plaga de conills. Fa temps que exigeixen una solució i no reben cap resposta de l’Administració. En només dos mesos els conills han arrasat més de 500 hectàrees de cereal d’aquest municipi i els últims dies han destrossat la malla metàl·lica de protecció a oliveres centenàries.

Ramon Boleda, un dels afectats, va explicar ahir que “mantenia els arbres per tenir un record de com eren abans, però ara seran de més utilitat per fer foc a terra”. En aquest sentit, va remarcar que malgrat la urgència, no s’ofereix cap solució per atacar la plaga. “A aquest pas tot quedarà desert, però sembla que això és el que vol l’Administració”, va afegir Boleda.

Agricultors i sindicats agraris esperen l’autorització de l’ús de biocides (fosfur d’alumini) en l’agricultura per poder aplicar-lo als caus com a mesura d’emergència. Actualment, el seu ús es limita a infraestructures com el canal Segarra-Garrigues. Acció Climàtica ha sol·licitat a l’Estat poder-lo utilitzar de forma controlada.

La Generalitat va repartir a l’estiu gàbies que no han servit per poder controlar la sobrepoblació d’animals i les caceres també són insuficients, van indicar. Els sindicats agraris Asaja i UP exigeixen que es convoqui la taula sectorial aquest mateix mes per prendre decisions i acabar amb aquesta plaga, a més de la de senglars i cabirols, que també causen importants danys en els cultius. Agricultors i responsables polítics van acordar convocar al gener una taula sectorial per afrontar la crisi sque provoca la fauna salvatge al sector que no es va fer.

La Generalitat ja ha exposat diversos plans pilot com la instal·lació de gàbies i xarxes i fins i tot s’ha pensat a introduir espècies depredadores com el linx (vegeu SEGRE d’ahir). El dimecres de la setmana passada estava prevista la visita de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a Tàrrega i els agricultors mobilitzats sota el nom de Pagesos o Conills van convocar una nova tractorada per tornar a fer arribar a la consellera de l’àrea el seu malestar, però la visita finalment es va cancel·lar.

tracking