SEGRE

MUNICIPIS HABITATGE

L'Estat posarà fins a 99 pisos en lloguer en micropobles de Lleida

Mobilitzaran un màxim de 1.700 propietats de la Sareb a tota la província per “afrontar la despoblació” || Habitatges distribuïts en un total de 65 municipis

Pujol i Crespín, ahir davant dels 12 pisos de la Sareb a Castellserà.

Pujol i Crespín, ahir davant dels 12 pisos de la Sareb a Castellserà.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central posarà fins a 99 habitatges en lloguer de la Sareb en 12 micropobles de Lleida i uns altres 73 a 21 pobles d’entre 500 i 1.000 habitants. Ho farà a través del pla que ahir va aprovar el Consell de Ministres i que contempla mobilitzar un màxim de 50.000 pisos a tot l’Estat. D’aquests, 21.000 es posaran a disposició de les comunitats autònomes i ajuntaments interessats a comprar-los i destinar-los a lloguer social.

A Lleida, la Sareb té 1.716 pisos que podrien formar part d’aquest projecte, encara que d’aquesta xifra caldrà descomptar els que estiguin en ruïna i també les cases unifamiliars i xalets, que no poden destinar-se a lloguer social. El subdelegat del Govern, José Crespín, va destacar ahir que, amb aquests pisos de la Sareb, la província podrà afrontar el repte demogràfic, ja que “una de les grans demandes dels alcaldes és la necessitat d’habitatge”. De fet, en els últims anys han sorgit projectes per convertir antigues escoles i casernes en pisos.

En aquest sentit, Crespín va explicar que aquests 1.700 habitatges de la Sareb a Lleida estan distribuïts en 65 municipis i un 83% es troben fora de Lleida ciutat. El Segrià concentra la majoria d’actius immobiliaris, amb 660. El segueixen la Noguera (271), el Pla (183) i l’Urgell (125).Entre aquests habitatges hi ha 12 pisos a Castellserà.

L’alcalde, Marcel Pujol, va assegurar que “poder comptar-hi resoldria la falta d’habitatge”. L’objectiu és adquirir-ne almenys la meitat i posar-los a disposició de la ciutadania amb un lloguer social.

Catalunya diu que fa mesos que negocia la compra

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, va confirmar ahir que fa temps que negocien amb l’Estat l’adquisició de pisos de la Sareb. Aquests habitatges haurien de cobrir part dels mil pisos que el Govern preveu adquirir a grans tenidors per a lloguer social.No obstant, l’Executiu català desconeix si els pisos sobre els quals negocien formen part dels 50.000 del pla del Govern central. Plaja va apuntar que, “si cedeixen pisos a la Generalitat, benvinguda sigui la mesura”, però va puntualitzar que “serà necessari veure en mans de qui queda la propietat i amb quines condicions”.

Per la seua part, la portaveu d’ERC al Congrés, Mirella Cortés, va reclamar al Govern espanyol coordinació sobre habitatge. “No pot ser, ni ha de ser, que la Sareb decideixi les polítiques d’habitatge a Catalunya.” La CUP va exigir a l’Estat que cedeixi la titularitat dels pisos a la Generalitat i el PP va criticar que nombrosos habitatges de la Sareb no són habitables.

D’altra banda, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, va comparèixer al Parlament per demanar l’entrega dels 96 immobles de la Sareb a l’ajuntament per tenir habitatge social. Ho va fer en el marc de la ponència per presentar al Congrés una proposició de llei per garantir el retorn social del rescat bancari.

tracking