SEGRE

Tanquen les comportes principals del Canal d'Urgell

Decisió inèdita per la sequera que afecta 50.000 hectàrees de cultius || Pagesos afirmen que si no plou durant la primer quinzena de maig perdran fins al 80% de la collita

Una finca de fruiters fent el darrer reg de la campanya al canal d'Urgell a Golmés.

Una finca de fruiters fent el darrer reg de la campanya al canal d'Urgell a Golmés.Oriol Bosch / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les comportes del canal principal del Canal d'Urgell es tanquen aquest dimarts al migdia, si bé l'aigua deixarà de circular de forma progressiva durant tota la jornada i també dimecres. De fet, el canal no quedarà sec. Sempre hi circularà una làmina d'aigua que serveix per garantir els abastaments dels municipis. I es que el canal porta l'aigua de boca per una població d'uns 77.000 habitants de 5 comarques de Ponent. La comunitat de regants passa a partir d'aquest dimarts a aplicar el sistema de gestió de l'hivern, que consisteix a obrir el canal una setmana de cada tres. Ho farà però duplicant la reserva d'aigua per abastir als municipis, ja que a l'estiu el consum d'aigua es duplica i per això fixarà un sistema de tanques al canal per emmagatzemar l'aigua i donar-la en funció de la demanda.

El tancament del canal principal afecta unes 50.000 hectàrees de cultius dels 70.000 que rega el conjunt de la infraestructura. Hi ha doncs unes 20.000 hectàrees que no es veuen afectades pel tancament ja que el canal auxiliar, que porta aigua de la Noguera Pallaresa, no es troba en una situació tan crítica de reserves i en principi té la campanya assegurada fins al setembre. El director general dels Canals d'Urgell, Xavier Díaz, admet que encara que plogui les properes setmanes és complicat assegurar que es pugui reprendre la campanya de reg ja que ho hauria de fer amb molta abundància a les capçaleres per poder recuperar les reserves als embassaments i també guanyar volum d'aigua per la campanya de reg de l'any que ve.

La situació és complicada per al sector agrícola que veu com amb prou feines podrà salvar la collita del cereal d'hivern. Ja fa setmanes que des de la comunitat de regants es va demanar evitar la plantació de panís o cereal d'estiu, ja que es tracta d'un cultiu que consumeix molta aigua. Els fruiters, principalment poma i pera, tampoc tenen la collita assegurada i l'aigua que es donarà puntualment només garantirà la seva supervivència davant la calor de l'estiu. Dimecres hi ha una junta de regants a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per abordar la situació de sequera i es preveu parlar de compensacions econòmiques així com de la Declaració de Zona Catastròfica.

Si no plou durant la primer quinzena de maig es pedrà fins al 80% de la collita

Durant el matí, alguns agricultors encara han regat les seves finques per darrera vegada amb la incògnita de saber quan podran tornar a repetir l'acció i amb la incertesa de si les esperades pluges del maig arribaran. "Les perspectives són molt dolentes", afirma Àlex Mas, agricultor de Linyola (Pla d'Urgell) que aquest dimarts rega un camp de blat que està en ple creixement. "Està treien l'espiga i si li traiem l'aigua perdrem el 50 o 60% de la collita", ha dit, mentre que als camps que no ha pogut tornar a regar estima que les pèrdues arribaran al 80%.

tracking