SEGRE

CLIMATOLOGIA REPERCUSSIONS

Apareixen al Pirineu els primers bolets de primavera per les pluges

Precipitacions gairebé contínues des de finals de maig que han deixat més de 20 litres per metre quadrat || Tall parcial a la C-13 al caure unes roques

Eva Campi amb els seus fills després de recollir dos cistells de bolets als boscos de la Cerdanya de Lleida

Eva Campi amb els seus fills després de recollir dos cistells de bolets als boscos de la Cerdanya de LleidaC. Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pluges que es registren des del passat 22 de maig han propiciat l’aparició dels primers bolets de primavera al Pirineu. Són carreretes, moixernons i múrgules i, en cas de continuar les precipitacions, aviat sortiran rovellons, segons tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya al Solsonès. L’episodi de xàfecs gairebé diaris després d’una sequera de més de dos anys també ha reverdit el bosc.

La falta de precipitacions i les altes temperatures a les quals es va arribar a l’abril van retardar la campanya, però des de finals del mes passat s’han anat registrant entre 5 i 20 litres per metres quadrats diaris a les comarques de muntanya i ahir es van arribar a vorejar els 50 al Jussà, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Si continua aquesta tònica seguiran apareixent bolets fins al juliol per reprendre de nou alguna floració a l’agost si hi ha noves tempestes, fins a la tardor, que és l’època habitual, segons els experts. Eva Campi, veïna d’Albet, a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), va recollir dilluns a la Cerdanya lleidatana, entre Lles i Aransa, dos cistells de bolets.

“Les pluges dels últims dies han afavorit que comencin a aflorar bolets com la carrerola, el rossinyol, els moixernons i ceps. La temporada habitual hauria d’haver començat a principis de maig, però la sequera la va retardar. Si segueix així, serà un bon any per al cep”, va indicar aquesta boletaire.Ahir van tornar a registrar-se xàfecs, però no tan intensos com els de dilluns, que van negar camps, carreteres i carrers de diverses poblacions com Mollerussa. També van provocar danys en la fruita en municipis com Alguaire, a banda de destrosses en camins rurals com és el cas de Riner. La pluja va provocar la caiguda d’un mur al nucli històric de Cervera dimarts a la matinada en un habitatge situat al número 36 del carrer Sant Magí de la capital, informa Laia Pedrós . A la tarda es van registrar xàfecs que van deixar 16,5 litres per metre quadrat a Cervià de les Garrigues o 27 al Cogul.

A més, un despreniment a la carretera C-13 a Castell de Mur, al Jussà, va causar un accident al xocar un cotxe amb una pedra encara que sense més conseqüències. A última hora de la tarda es va donar pas alternatiu als vehicles en el quilòmetre 71,5, la qual cosa va generar retencions de circulació.

tracking