SEGRE

EDUCACIÓ

Aires de música prenen Cervera

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell va obrir aquest diumenge el Festival Internacional de la capital de la Segarra || Durant la setmana, la ciutat serà l’escenari de gairebé una quinzena de concerts

Un moment del concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, ahir a Cervera.

Un moment del concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, ahir a Cervera.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Orquestra Julià Carbonell, que celebra el quinzè aniversari, va ser l’encarregada aquest diumenge d’inaugurar el Festival Internacional de Música de Cervera. Ho va fer en companyia de dos músics catalans excepcionals, com són el compositor Oriol Cruixent i Alba Ventura.

De Cruixent es va interpretar Trinoctium, obra de la qual destaca la presència de la percussió i la corda de mans de Dani Ishanda i Paco Ruiz. Per la seua part, la pianista Alba Ventura va brindar al públic el concert op. 15 de Beethoven, el primer dels cinc concerts que el compositor alemany va escriure per a piano.

Més de 600 espectadors van anar a la inauguració i molts més no van poder entrar-hi, una cosa inusual

Sota la batuta d’Alfons Reverté, Cervera va obrir les portes del 37è festival davant de més de 600 espectadors. Durant una setmana, la capital de la Segarra serà l’escenari de catorze concerts. Com a novetat, avui dilluns, per primera vegada al festival, tindrà lloc un concert de música pop de mans del grup Blaumut, que hi presentarà el seu nou treball, Equilibri.

Segons el director del festival, Jaume Cortadelles, la relació del grup amb Cervera i amb l’Orquestra Julià Carbonell, d’on sorgeix el grup, ha portat a presentar la proposta, que habitualment s’havia dedicat a música d’arrels, com és el cas del gòspel, el jazz o el swing.

Una altra de les perles esperades del muntatge tindrà lloc dimecres. Coincidint amb el 200 aniversari del naixement del constructor de guitarres Antonio Torres, Carles Trepat interpretarà, amb un instrument d’aquest mestre, peces d’Emili Pujol.

De manera paral·lela al festival, avui dilluns comença el Curs Internacional de Música, amb 270 alumnes. És el més antic de tot Catalunya. Els estudiants prenen les aules i els patis de l’edifici de la Universitat. Divendres i dissabte a la nit, ofereixen concerts amb el que han après durant el curs, sigui en format d’orquestra o bé en format de grups de cambra o també solistes.

cronologia

Arribada massiva d’alumnes. Dilluns. 09:00 h. 270 alumnes prendran aules i patis de la Universitat, que es transformen en sales d’assajos i concerts.

Blaumut. Dilluns. 22:00 h. Per primer cop, el festival inclou un concert de música pop. Serà al pati de la Universitat i són músics propers a Lleida i Cervera.

Tribut a Josefina Rigolfas. Dimarts. 19:00 h. El pianista Jordi Vilaprinyó inaugurarà el festival Vila Closa a l’Auditori recordant Rigolfas.

Fira de Luthiers. Dimecres. Fins a vint-i-set artesans d’instruments de corda i de metall mostren el seu treball a la Universitat.

Antonio Torres. Dimecres. 22.00 h. Carles Trepat tocarà en concert al Paranimf una guitarra d’Antonio Torres, el preu de la qual pot arribar al milió d’euros. 

La ciutat ret homenatge a Josefina Rigolfas Cervera inaugurarà demà dimarts el festival Vila Closa amb un homenatge a la pianista d’Igualada Josefina Rigolfas, morta fa tres anys i que va ser professora del curs i concertista del festival de Cervera des de la dècada dels noranta. L’actuació serà a càrrec d’un altre dels veterans del certamen, Jordi Vilaprinyó, que en diverses ocasions va oferir actuacions a dos pianos amb Rigolfas. També hi actuarà el qui va ser alumne de la pianista, Jordi Castellà. Rigolfas va debutar amb només 6 anys al Palau de la Música amb el mestre Eduard Toldrà i va dedicar tota la vida a l’ensenyament, si bé el 1999 va publicar un disc amb El somni d’amor de Franz Liszt. A Cervera ja havia recollit el testimoni d’un altre pianista de talla internacional, Sofia Puche, que havia entrat a formar part del festival de la Segarra amb Miquel Farré el 1987, i que el 2013, dos anys abans de la seua mort, va fer donació de tot el seu patrimoni musical a la ciutat. El Vila Closa és un festival de petit format per a solistes i grups de cambra que s’ofereix en punts d’interès històric. Presentarà set concerts fins a dissabte, dels quals destaca, dimecres, l’actuació de guitarra del deixeble d’Emili Pujol, Carles Trepat, que homenatjarà el mestre de la Granadella i Enric Granados en el cent cinquantè aniversari.

Un moment del concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, ahir a Cervera.

Un moment del concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, ahir a Cervera.X. SANTESMASSES

tracking