SEGRE

SANT JORDI 2018

Lleida va publicar més d'una vintena de llibres al mes durant l'any passat

Novel·la negra i títols sobre el procés es perfilen com a favorits d’aquest Sant Jordi

297926_1.jpg

297926_1.jpgSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mercat editorial de Lleida va treure al mercat més de 235 llibres el 2017, entre editorials privades, institucionals i autoedicions, xifra que suposa una vintena de títols al mes de tots els gèneres. Aquesta alegria literària tornarà a quedar patent demà quan els lleidatans surtin massivament al carrer per comprar alguna de les últimes novetats.

Més de 235 nous títols van veure la llum el 2017 a tota la província de Lleida. Una xifra gens menyspreable que suposa que els llibres editats cada mes van superar la vintena, ja fos a través d’editorials privades, institucionals o fins i tot autoedicions, segons les dades que fa públiques el ministeri de Cultura a través de l’ISBN. Pel que fa a gèneres, els llibres publicats a Lleida els inclouen tots, des de l’assaig fins a la poesia, passant per novel·la, biografies o llibres de viatges, per citar-ne només alguns. Així mateix, a 150 d’aquests 235 títols publicats, el català va ser almenys una de les llengües en les quals estava editat. El castellà era un dels idiomes que podia llegir-se en una altra vuitantena. Aranès, francès i anglès van ser altres de les llengües que van aparèixer en algunes publicacions, encara que amb percentatges molt més baixos.

En un país en el qual l’últim informe d’hàbits de lectura i compra de llibres encarregat per la Generalitat assegura que el percentatge de lectors voreja el 68 per cent, amb una tendència lleument a l’alça els últims anys, aquestes xifres a priori podrien permetre encarar Sant Jordi amb optimisme pel que fa a consum lector. Tanmateix, tant els editors com els llibreters consultats per aquest diari, si bé discrepen a l’hora de decidir si es publica gaire o no, sí que reconeixen que aquest ritme de publicacions comporta que en molts casos els volums romanguin també poc temps a les prestatgeries dels comerços i només es mantinguin aquells que tenen vendes continuades. Això implica que el llibre de fons sigui com a mínim escàs en bona part de les llibreries.

El cap de setmana s’ha convertit en el preludi de Sant Jordi, que se celebra demà, 23 d’abril

Sigui com sigui, si hi ha un dia en el qual el llibre (i la rosa) triomfa per damunt de tot, és Sant Jordi, el 23 d’abril. Aquest any, a més, els llibreters preveuen que les vendes siguin especialment bones ja que al caure en dilluns les compres se succeiran durant tot el cap de setmana, avui diumenge inclòs de forma excepcional. A tot Catalunya les llibreries que ho desitgin obriran les portes per facilitar l’adquisició de les darreres novetats. A la província de Lleida ho faran les vint-i-cinc que estan integrades al Gremi de Llibreters, segons va informar el mateix president territorial, Jordi Caselles.

A Ponent, aquest Sant Jordi serà prolífic en autors locals, amb una trentena de novetats en els últims dos mesos i mig centenar si ens remuntem a finals de l’any 2017. Tot apunta que el thriller i la novel·la negra seran els gèneres que triomfaran amb noms com la lleidatana Montse Sanjuan entre les plomes de Ponent o A. J. Finn entre les internacionals (vegeu les pàgines 4-5).

Això sí, en no-ficció, els títols que aborden el procés de Catalunya i sobretot, els fets al voltant del referèndum de l’1 d’octubre, seran els més demanats. Almenys, així ho indiquen les previsions dels llibreters, fins ara, els principals prescriptors de literatura, encara que els booktubers arriben trepitjant fort.

tracking