SEGRE

ART MOSTRA

Expectació per 'Presos polítics'

L’exposició fotogràfica es va inaugurar ahir al Museu Comarcal de la Noguera, a Balaguer || Ja han reservat visites guiades diversos grups de persones

Un moment de la inauguració que va tenir lloc ahir al Museu Comarcal de la Noguera.

Un moment de la inauguració que va tenir lloc ahir al Museu Comarcal de la Noguera.JOAN BOVÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica exposició Presos polítics a l’Espanya contemporània, de l’artista madrileny Santiago Sierra, censurada a l’última edició de la fira Arco de Madrid i que després de comprar-la Tatxo Benet va tenir un gran èxit de públic al Museu de Lleida (on va poder veure’s del 7 de març al 22 d’abril i va superar els 7.000 visitants), es va inaugurar ahir al Museu Comarcal de la Noguera. Ja els dies abans de l’obertura va generar una gran expectació a la ciutat. De fet, durant les setmanes anteriors ja s’havien registrat diverses reserves de visites guiades per a grups. A més, durant tot el cap de setmana es van atansar a l’equipament diverses persones per visitar-la, convençudes que ja estava oberta, va explicar ahir a SEGRE la directora del museu, Carme Alòs.

Segons va explicar Alòs, és molt positiu que pugui veure’s al museu i va recordar que “quan es va anunciar que l’havia comprat l’empresari lleidatà de la comunicació Tatxo Benet, l’ajuntament de seguida es va posar en contacte amb ell per poder exhibir-la”.

Des d’aleshores, la mostra fotogràfica ha recorregut diverses ciutats de Catalunya, i s’ha vist en equipaments com el CCCB de Barcelona o el Centre Cultural de Terrassa. Això sí, el Parlament Europeu, a Estrasburg, va rebutjar acollir-la.

Aquesta mostra, que podrà veure’s fins al dia 31 de juliol, vol fer visible l’existència de presos polítics a Espanya, a partir d’una selecció d’exemples molt clars i destacant que un gran nombre de presos actuals han estat arrestats a causa de les seues ideologies, especialment d’esquerres i independentistes. Entre els retrats pixelats poden reconèixer-se el líder d’ERC, Oriol Junqueras, o el responsable de l’ANC, Jordi Sànchez, així com els joves d’Altsasu.

A més a més, aquest acte es va complementar amb la inauguració de l’exposició Artistes per la República, organitzada per part del col·lectiu d’Artistes de la República de Ponent, i una taula redona titulada La llibertat d’expressió a l’Espanya contemporània, en la qual havia d’intervenir per videoconferència el raper Valtonyc, exiliat a Bèlgica.

tracking