SEGRE

PATRIMONI ART

L’església de Saurí s’omple de color

L’artista català Santi Moix, establert a Nova York, acaba la seua intervenció al petit temple || La consellera de Cultura, Laura Borràs, va inaugurar ahir els treballs, que van començar el 2015

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La petita església de Sant Víctor de Saurí, al municipi de Sort, ha canviat completament de cara després de la intervenció en la qual l’artista Santi Moix treballa des del 2015. Ahir es va presentar el resultat final en un acte que va comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Laura Borràs; l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives; l’artista Santi Moix; l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i la presidenta de l’Associació Veïnal de Saurí, Eva Tarragona. L’IEI ha aportat ajuts de 23.500 euros per sufragar les reformes necessàries. Moix, que malgrat residir a Nova York va acceptar implicar-se perquè és a Saurí on ha estiuejat tota la vida, espera que el seu treball serveixi per situar en el panorama internacional de l’art contemporani aquest poble de 12 habitants del Sobirà.

El seu treball uneix la tradició del romànic català, amb la pintura al fresc, amb una estètica colorista, contemporània i innovadora. Això sí, la intervenció ha comptat amb la col·laboració d’una vintena de professionals, entre l’artista, conservadors, ceramistes o paletes, entre altres, sota l’assessorament de tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat i el Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat.

El plantejament artístic busca unir espiritualitat i naturalesa, a més de reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l’entorn i del paisatge, d’acord amb la seua pròpia experiència. En la inauguració, tant la consellera Borràs com el bisbe Vives van obrir la porta a intervencions similars en algunes de les 500 esglésies o ermites romàniques del Pirineu.

L’església obrirà al públic a partir del març durant els caps de setmanaEls promotors d’aquesta intervenció (ajuntament de Sort, Associació de Veïns de Saurí i bisbat d’Urgell) preveuen obrir l’església de forma habitual a partir del 2 març del 2019 durant els caps de setmana i a demanda per a grups. Des del 2015, quan Moix va començar a pintar, l’església ha rebut nombrosos visitants desitjosos de veure la seua obra, encara que no estava oberta al públic perquè l’obra no estava acabada. Els veïns es mostren convençuts que es converteixi en un revulsiu per a tot el municipi de Sort. Per a Moix implantar aquesta iniciativa en altres esglésies i amb altres artistes podria convertir-se en un reclam per incrementar el turisme a la zona.

tracking