SEGRE

Lleida recorrerà "fins el final" l'entrega de les obres de la Franja

Un moment de la roda de premsa d'aquest dimecres al Museu de Lleida.

El Museu de Lleida recorrerà "fins el final" l'entrega de l'obres de la FranjaAmado Forrolla.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat i el Consorci del Museu de Lleida recorreran la sentència (veure en PDF) del jutjat número 1 de Barbastre, que ha ordenat la devolució "immediata" a les parròquies de la diòcesi de Barbastre-Montsó de les 111 obres d'art de la Franja que estan al Museu de Lleida. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha lamentat que el jutge hagi fet "cas omís" dels arguments que s'han presentat tant des del Museu de Lleida com de la Generalitat per defensar la propietat catalana de les obres. Per la seva banda, tant la Diputació de Lleida com la Paeria han criticat que la sentència s'hagi fet pública quan es compleixen dos anys de la "marxa dramàtica" de les obres de Sixena del Museu de Lleida, amb l'entrada policial per ordre judicial: "avui era el pitjor dia".

Vilallonga ha començat la compareixença de premsa que s'ha fet aquest dimecres al migdia al Museu de Lleida assegurant que "tots anem a una". Ho ha fet acompanyada de tots els 'patrons' dels Consorci del Museu de Lleida, concretament el seu director, Joan Giralt; el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

Tots ells han coincidit que "arribaran fins al final" en la via judicial però que encara s'han d'estudiar les 90 pàgines de la sentència per decidir el contingut del recurs. També han lamentat que s'hagi traslladat al terreny judicial aquest conflicte. En aquest sentit, Pueyo, ha destacat que faran el que calgui per seguir amb el diàleg entre territoris veïns tot i que alguns vulguin introduir "elements disgregadors". "La nostra missió és construir, sempre, salvant un patrimoni molt important que hem compartit durant segles i ningú pot pretendre esborrar la història o escriure-la de manera arbitrària", ha dit.

Per la seva banda, Talarn ha lamentat que "avui és un mal dia per la cultura, la justícia i la convivència entre comunitats" ja que "aquestes sentències no ajuden a solucionar un conflicte". Talarn també s'ha mostrat sorprès, com la consellera, que la sentència no ha tingut en compte "cap de les proves sobre la propietat catalana presentades al judici". El president de la Diputació ha recordat que avui fa dos anys de la sortida de les obres de Sixena del Museu i ha lamentat que sembli que a vegades que hi hagi un interès de sumar-se en un "acte d'escarni". "Sempre és un mal dia però avui és el pitjor dia", ha dit.

La decisió judicial es basa principalment en l'acord signat el 30 de juny de 2008 entre les diòcesis de Lleida i de Barbastre-Montsó pel qual la de Lleida es comprometia a lliurar els béns al de Barbastre-Montsó i reconeixia que els béns són eclesiàstics i que la seva gestió correspon exclusivament a l'església. No obstant, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, ha apuntat que l'acord del 30 de juny de 2008 el va signar per part lleidatana Xavier Salinas com a administrador apostòlic però que corresponia a la Nunciatura executar l'acord i que "no ho ha fet mai".

Pel que fa a la part de la sentència que nega cap indemnització al Consorci per la conservació de les obres, al·legant que no s'ha aportat una quantitat concreta o almenys una base per a la liquidació, el director del Museu, Josep Giralt, ha apuntat que potser el jutge "tenia un problema perquè tenia molts folis i no sé si se'ls ha mirat per damunt". En aquest sentit, li ha reclamat que "revisi" els informes i "veurà que de xifres n'hi ha", ha conclòs.

Finalment, pel que fa a la possible petició de l'Aragó perquè la sentència s'executi de manera provisional, com ja es va fer amb les obres de Sixena, Vilallonga ha reconegut estar "preocupada" de la mateixa manera que ho està pel contingut de la sentència que els hi és contrària ja que obliga Catalunya a tornar les 111 obres d'art de la Franja a 43 parròquies aragoneses, a través del Bisbat de Barbastre-Montsó. En aquest sentit, la consellera de Cultura ha dit que, si aquest trasllat s'acaba produint, s'haurà de comprovar "com estan aquestes parròquies perquè si n'hi ha que ja no s'aguanten dretes i les peces han d'acabar anant a parar a un Museu (de l'Aragó), ja estan bé on són (Museu de Lleida), que estan ben conservades".

Pueyo considera un "insult" les declaracions del jutge que va ordenar l'entrada policial al Museu de Lleida

Per altra banda, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha aprofitat la compareixença d'aquest dimecres per denunciar l'entrevista que l'Heraldo de Aragón ha publicat el mateix dia al jutge Antonio Martín González, que va ordenar l'entrada policial al Museu de Lleida per endur-se les obres de Sixena, ara fa dos anys.

El jutge, en l'entrevista ha dit que fa dos anys va "témer" pels béns de Sixena. "Fins i tot vam témer que prenguessin foc al camió que els traslladava", ha dit. Per Pueyo, aquestes declaracions són "injustes, subjectives, doloroses i parcials". "Afecta la sensatesa i ho considero un insult a l'amor per l'art i a la civilitat dels ciutadans de Lleida", ha conclòs.

tracking