SEGRE

RECONEIXEMENTS LITERATURA

Premi d’Honor de les lletres a un poeta alternatiu

El barceloní Enric Casasses guanya la 52 edició del guardó d’Òmnium || “Irritat” per rebre’l amb Cuixart a la presó

El barceloní Enric Casasses va rebre el premi per la originalitat.

El barceloní Enric Casasses va rebre el premi per la originalitat.PERE FRANCESCH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El poeta, narrador i traductor barceloní Enric Casasses es va alçar ahir amb el 52 Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural. Es tracta d’un dels poetes catalans més influents de la seua generació, autor d’una obra genuïna, que també s’ha abocat a la recuperació de la tradició de la poesia oral. Així mateix, ha conreat la poesia trobadoresca, el surrealisme psicodèlic i ha traduït al seu torn autors com Conan Doyle, Nerval Blake i Max Jacob. El jurat del guardó, dotat amb 20.000 euros i una escultura d’Ernest Altés, va destacar la contribució de Casasses a la llengua i cultura catalanes, l’originalitat del seu llenguatge poètic i la creació d’un estil propi i transgressor que s’ha convertit en referència.

Casasses va dir, després de rebre el reconeixement, que aquest li infon “molt respecte”, encara que va remarcar que li va produir “irritació” rebre un premi d’Òmnium sense el president, Jordi Cuixart, que segueix encara a la presó. “La irritació és pensar què fan tots aquests polítics que no són a la presó, què fan? Continuen jugant a una partida d’escacs en què el contrincant fa trampes tota l’estona. Per què no abandonem tots d’una vegada?”, va preguntar. Així mateix, el barceloní va denunciar que “les úniques vegades a la vida que he votat he guanyat i encara continuen manant els altres”, i va rematar amb un missatge contundent dient que, davant de la situació actual, “si tinguéssim una mica de seny, faríem una bogeria”.

El poeta va ser l’any passat protagonista a Tàrrega, on li van dedicar durant el mes l’abril diverses activitats amb motiu de Sant Jordi, des d’una exposició amb la seua obra gràfica fins a un cicle de conferències sobre el seu univers literari.

tracking