SEGRE

El Congrés decidirà aquest dijous si frena el decret del permís de paternitat

Ciutadans dubta sobre la constitucionalitat d’aquesta norma

El Congrés decidirà aquest dijous si frena el decret del permís de paternitat

El Congrés decidirà aquest dijous si frena el decret del permís de paternitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Congrés decidirà aquest dijous si admet tramitar el decret llei que amplia de cinc a vuit setmanes els permisos de paternitat, després que Ciutadans hagi plantejat dubtes sobre la constitucionalitat d’aquesta norma. Per a això, la Mesa tindrà en compte un informe que s’ha encarregat als serveis jurídics de la Cambra a fi de determinar si un decret llei aprovat pel Govern pot modificar una Llei Orgànica, una cosa que segons l’opinió de Ciutadans no pot fer-se, com ja va sentenciar el Tribunal Constitucional.

La no admissió del decret crearia una situació inèdita al parlamentarisme espanyol, segons el vicepresident primer del Congrés, Ignacio Prendes, de Cs, que està convençut que en aquest cas la norma no es donaria per validada i no podria entrar en vigor el pròxim 1 d’abril, com va aprovar l’Executiu. Prendes ha assegurat, després de la reunió de la Mesa d’avui, que es tracta d’una qüestió de caràcter "tècnic i jurídic, no polític" per defensar la funció legislativa del Congrés, que veu atacada, un comportament que Ciutadans considera encara més greu ara que es troben dissoltes les Corts per ser període electoral. El mateix Govern que dissol les Corts amb la convocatòria anticipada d’eleccions "pretén limitar i usurpar les funcions del Congrés", ha recriminat Prendes, per a qui es tracta d’una cosa "inacceptable" tant en termes constitucionals com a nivell jurídic.

Ciutadans fonamenta la possible inconstitucionalitat del reial decret llei 6/2019, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació, que el seu article 1 modifica la Llei Orgànica per a la igualtat, que no pot ser reformada per cap altra legislació de menor rang. La nova normativa aprovada pel Govern, i que ara encara té que ser validada en la Diputació Permanent del Congrés, modifica dos articles d’aquesta llei orgànica i fins i tot inclou una nova disposició transitòria.

Prendes ha recordat que, segons estableix la pròpia Constitució, la modificació d’una llei orgànica exigeix una majoria absoluta del Congrés, en una votació final sobre el conjunt del projecte, i no podria ser reformada mitjançant decret llei.

Una cosa que considera avalat per la sentència del Tribunal Constitucional 60/1986 del 20 maig sobre la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial. I ha inscrit aquest episodi a la pràctica que creu que està duent a terme el Govern d’atropellament i ús partidista i electoralista dels decrets llei, que han de ser validats en la Diputació Permanent del Congrés.

La Mesa del Congrés s’ha reunit aquest dimecres per estudiar un informe dels serveis jurídics que avala, finalment, que aquests decrets es puguin tramitar com|com a projectes de llei i, per tant, puguin ser esmenats pels grups per introduir canvis.

tracking