SEGRE

FINANCES BALANÇ

L'or, refugi fiable dels inversors

Aquest preuat metall voreja màxims anuals per la guerra comercial i per la desacceleració econòmica || Els analistes no creuen que les criptomonedes n’alterin la cotització, al ser més especulatives

Un home sosté collars d’or en un local de venda d’or.

Un home sosté collars d’or en un local de venda d’or.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’unça d’or cotitza actualment al voltant dels 1.340 dòlars i continua a la zona de màxims anuals al consolidar-se com a valor “refugi” per als inversors per la incertesa que generen la desacceleració econòmica mundial i la guerra comercial que mantenen els Estats Units amb la Xina.

En èpoques de tensions els inversors busquen empara en els mercats de deute. Per això la setmana passada, davant la temor de la imposició d’aranzels per part dels EUA a Mèxic i que assolissin un acord comercial, el metall va arribar en alguns moments a marcar el màxim anual intradia de 1.348 dòlars.

“L’or acostuma a actuar com a valor refugi, sobretot davant d’aquest tipus d’incerteses”, explica l’analista Joaquín Robles, del broker XTB, que considera que la guerra comercial és “el catalitzador negatiu més gran, la por més gran dels inversors que l’economia pugui canviar el sentit alcista de l’última dècada”.

El 7 de juny passat l’unça d’or va pujar fins al màxim anual durant la sessió d’1.348,31 dòlars (va tancar en 1.341,06, a un centau del màxim anual registrat el 19 de febrer) després de vuit jornades consecutives a l’alça. Tanmateix, dilluns passat va girar a la baixa i va caure un 1%, fins a 1.328 dòlars després de l’acord entre els EUA i Mèxic per no augmentar els aranzels.

El director d’Inversions i Renda Variable d’atl Capital, Ignacio Cantos, considera que aquesta reacció sembla normal, però adverteix que si la guerra comercial empitjora i no hi ha acords després de la reunió del G-20 de final de mes al Japó, hi podria haver noves pujades de l’or. “Si s’aclareix (la situació), tornaria més als nivells dels últims dos o tres anys, entre 1.250-1.300 dòlars”, vaticina l’expert.

Al marge de la possible evolució futura, el metall preciós continua cotitzant en zona de màxims anuals i dijous l’unça es pagava a 1.337 dòlars, un 4,5% més que a començaments del 2019.

A la por d’una frenada de l’economia global, la baixa rendibilitat del mercat de deute i la guerra comercial, les pujades de l’or de les últimes setmanes s’expliquen també, segons el parer dels experts, al canvi de postura de la Reserva Federal dels Estats Units en la seua política monetària per la desacceleració de l’economia nord-americana.

Mentrestant, la revalorització en les últimes setmanes de les criptomonedes –el bitcoin va pujar un 59 per cent al maig– planteja el dubte de si afecta la cotització de l’or, que podria estar utilitzant-se també com a cobertura per a les inversions. No obstant, els analistes desconfien d’aquesta possibilitat perquè creuen que l’inversor en or és “molt més tradicional” i busca un refugi en moments d’incertesa, mentre que els qui aposten per les criptodivises acostumen a tenir un perfil més especulatiu.

tracking