SEGRE

AGRICULTURA CRISI

El ministeri s'obre a negociar amb els pagesos sobre fiscalitat i costos

Els súpers i hipermercats tenen prohibit des d’avui la venda a pèrdues i les promocions enganyoses || Les organitzacions agràries mantenen les mobilitzacions

Un miler d’agricultors van sortir ahir al carrer a Almeria en defensa del sector primari.

Un miler d’agricultors van sortir ahir al carrer a Almeria en defensa del sector primari.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura proposa a les organitzacions agràries, que han decidit mantenir les mobilitzacions, un paquet de mesures addicionals, després de l’aprovació dimarts del decret llei que reforma la normativa de la Cadena Alimentària. De fet, ja entra en vigor avui i els supermercats i els hipermercats tenen prohibida la venda a pèrdues i les promocions enganyoses.

El departament que dirigeix Luis Planas inclou a l’oferta de diàleg a Asaja, COAG i UPA un paquet addicional per respondre a les demandes plantejades, que cobreix els següents àmbits: formació dels preus al llarg de la cadena de valor, assegurances agràries, pressupost de la PAC, cost energètic de les explotacions agràries, fiscalitat, finançament, costos laborals, reciprocitat de les importacions de tercers països i regadius.

Línies de 60 milions per a energies renovables en explotacions i d’estalvi en regadius i finques

De fet, després de conèixer-se aquest dimarts l’abast de les mesures adoptades pel Consell de Ministres, tant JARC-COAG, com Asaja i Unió de Pagesos van posar de manifest dèficits, entre els quals aclarir qui pot fixar quins són els costos de producció d’un aliment, extrem en què ahir va insistir Joves Agricultors.

A més, l’Executiu, a través del ministeri de Transició Ecològica, tramitarà amb caràcter d’urgència dos línies d’ajuda per 60 milions d’euros per a la instal·lació de fonts d’energia renovables en agricultura i ramaderia, així com per a l’aplicació de mesures d’eficiència energètica als regadius i instal·lacions agràries.

El reial decret de reforma de la llei de la Cadena Alimentària es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat i entra en vigor avui. Considera greus infraccions que abans eren lleus, com no formalitzar per escrit els contractes alimentaris, no incloure el preu o realitzar-hi modificacions. Els establiments comercials que venguin productes alimentaris de forma reiterada a un preu inferior als costos de producció a Espanya incorreran en una falta molt greu, amb una sanció que està fixada entre 100.000 euros i un milió d’euros.

Entre altres punts, inclou l’obligatorietat de tenir en compte els costos de producció als contractes, la prohibició d’establir preus per sota del cost de producció, la regulació de les promocions comercials per evitar la banalització dels productes agraris i la publicitat de les sancions d’infraccions greus o molt greus.

tracking