SEGRE

EMPRESES ANÀLISIS

Les pimes de Barcelona i Lleida, les més rendibles de tot Catalunya

Les industrials són les més capitalitzades a la província || Les lligades al sector agrari presenten el nivell d'endeutament més elevat, segons assenyala Pimec

Antoni Cañete conversa amb el conseller Roger Torrent i Enric Garcés, ahir durant la presentació.

Antoni Cañete conversa amb el conseller Roger Torrent i Enric Garcés, ahir durant la presentació.PIMEC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les petites i mitjanes empreses de Barcelona i de Lleida són les més rendibles de Catalunya, segons l’anuari presentat ahir per la patronal del sector Pimec amb dades referides al 2019. En concret, la rendibilitat de les pimes barcelonines se situa en un 10,4%, quatre dècimes per sobre de la mitjana registrada al sector de les comarques lleidatanes. Al darrere es col·loquen Girona (9,5%) i Tarragona (8,9%).

Les pimes lleidatanes van facturar una mitjana d’1,298 milions d’euros, la qual cosa les col·loca al davant de les de Tarragona (1,201 milions) en un rànquing que lideren Barcelona (1,694 milions) i Tarragona (1,442 milions). Per sectors, les pimes industrials són les que tenen un nivell de capitalització més gran a la província, mentre que les lligades al sector agrari són les que presenten un endeutament més elevat. En concret, l’endeutament de les agràries se situa en el 54,7% del seu passiu, i en la construcció és d’un 53,3%.

L’estudi situa la taxa en un 46,1% en el cas dels serveis i en un 42,2% en la indústria. Així les coses, la capitalització és liderada per les pimes industrials (57,8%) i les de serveis (53,9%), mentre que tanquen l’estadística la construcció (46,7%) i el sector primari (45,3%).Les pimes catalanes van aportar el 63% del PIB del territori el 2019 i el 68,6% de l’ocupació, i van representar el 99,8% de les empreses a Catalunya, segons les dades del dissetè Anuari de Pimec.Durant la presentació, el president de Pimec, Antoni Cañete, va alertar que l’augment dels preus de l’energia i les matèries primeres i els problemes de subministrament “han vingut per quedar-se”. Per aquesta raó, va demanar accions ex ante als beneficis de les empreses energètiques per poder controlar els preus de l’energia i que el pool energètic permeti discriminar els preus de les fonts barates i de les cares.

Va assegurar que “no es pot pensar que no hi haurà un augment de sous després de la inflació més gran en trenta anys”, però va recordar que no es pot posar en perill la competitivitat de les empreses. Va reclamar que els sous es referenciïn a la productivitat i va assegurar que és necessari flexibilitzar les accions per tenir en compte un possible decreixement de la inflació.En conseller de Treball, Roger Torrent, va citar la inversió, la formació i la innovació com tres eixos sobre els quals ha de girar la transformació del model productiu de les empreses catalanes.

tracking