SEGRE

CONSUM POLÈMICA

Moncloa desautoritza Garzón, que insisteix a atacar la ramaderia

Associacions, partits i fins i tot presidents autonòmics n'exigeixen el cessament || Reitera que les granges intensives contaminen i usen excessius productes químics

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha tornat a enfrontar-se al sector ramader.

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha tornat a enfrontar-se al sector ramader.EFE/RAQUEL MANZANARES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central es va desmarcar ahir de les opinions del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre la qualitat de la carn espanyola i la producció del sector ramader assegurant que es tracta d’una “opinió personal” i que l’Executiu dona suport al sector. Però va evitar pronunciar-se sobre si ha de dimitir o no o rectificar les seues paraules. La ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, i la d’Educació, Pilar Alegría, van coincidir a subratllar que Garzón parlava “a títol personal” quan va assegurar al diari britànic The Guardian que les macrogranges espanyoles “contaminen el terra, l’aigua i després exporten aquesta carn de mala qualitat d’aquests animals maltractats”.

Mentrestant, fonts del ministeri d’Agricultura van assegurar que a Espanya conviuen models de ramaderia intensiva i extensiva que “segueixen les estrictes normes de producció i benestar animal de la Unió Europea”. Garzón va insistir que “la bola” sobre les seues declaracions en les quals posava en dubte la carn que s’exporta des d’Espanya ha estat impulsada pel “lobby de certes grans empreses que promouen macrogranges contaminants”. A la SER es va ratificar en les seues declaracions “com a ministre”: “Jo crec que el que vaig dir tal com ho vaig dir és impecable.

Jo no innovo res. Jo el que faig és traduir el que s’ha traduït des de la ciència. La ramaderia industrial, a diferència de l’extensiva, aquesta la sabem reconèixer tots, aquesta és la que és sostenible, l’altre tipus alerta la Comissió Europea, s’utilitza excessiva quantitat de productes químics, contamina, produeix problemes laborals, desplacen la ramaderia tradicional, emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, Europa va obrir un expedient a Espanya per excessiu nivell de contaminació de nitrats.

No només estem davant d’un problema espanyol.”. Mentrestant, es multipliquen les reaccions contra ell. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (Fcac) va demanar ahir la seua dimissió, la patronal de fabricants de pinsos Cesfac, que rectifiqui, i els veterinaris andalusos creuen que voreja el ridícul.

Les crítiques van arribar també del president aragonès, Javier Lambán, que va considerar que Garzón no pot seguir en el càrrec.

tracking