SEGRE

ENERGIA CONSUM

Alerten d'una escalada del preu del gas a la primavera

Quan s'hagin d'omplir les reserves tenint en compte el veto a comprar a Rússia || L'electricitat baixa fins als 45 €/MWH

El president i conseller delegat de Naturgy, Francisco Reynés.

El president i conseller delegat de Naturgy, Francisco Reynés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president i conseller delegat de Naturgy, Francisco Reynés, va alertar ahir d’un possible augment del preu del gas a finals d’aquest hivern o principis de primavera, quan s’hagin de recuperar les reserves europees de gas, però sense la possibilitat de comprar carburant rus. En aquest sentit, va recordar que l’any passat els tancs encara es van omplir utilitzant el gas procedent de Moscou, una cosa que aquest any ja no serà possible a causa del veto. “Òbviament, si existeix una contracció de l’oferta hi ha un impacte en els preus de la demanda”, va avisar durant una conferència a Barcelona.

El directiu va recordar a més que el gas no només serveix per a l’ús domèstic, sinó que la major part s’utilitza en processos industrials i per a la generació d’electricitat. En aquest sentit, va assenyalar que, a més de treure del tauler Rússia, hi ha dos factors més que “determinaran molt” l’evolució dels preus del gas de cara als pròxims mesos.

El primer és l’especulació, que va afirmar que afecta la part de les compravendes de gas que es dona en el dia a dia. El segon, la recuperació de l’activitat a la Xina, que el 2022 va reduir-ne un 20 per cent el consum a causa de les restriccions per la pandèmia. Per això, va demanar reformar el sistema energètic per reconèixer “de forma estructural” les diferències entre els diferents sistemes de producció d’energia.

En un altre ordre de coses, el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l’engròs baixarà avui fins als 40,08 euros per megawatt hora (MWh), la qual cosa implica un 10,66 per cent menys en comparació amb els 44,86 euros/MWh d’ahir. L’augment de l’energia eòlica per generar electricitat ha fet que el preu de la llum lligat al mercat regulat s’hagi enfonsat aquest mes de gener, en comparació amb els preus que venien sent habituals durant els últims mesos.

Això ha provocat que la factura d’aquests clients sigui ara un 30 per cent més barata que aquells subjectes al mercat lliure, una cosa que havia estat inusual en els dos últims anys.

tracking